СТИЖУ ПАДАВИНЕ! За викенд сунчано, а онда промена времена - Метеоролог Ђурић објавио најновију прогнозу

Novosti online

01. 10. 2021. у 16:55

ПРЕД нама је сунчан и топао викенд, али уз кошаву јаког интензитета. Од недеље и више од 25 степени, најавио је метеоролог Ђорђе Ђурић.

СТИЖУ ПАДАВИНЕ! За викенд сунчано, а онда промена времена - Метеоролог Ђурић објавио најновију прогнозу

Фото: А. Стевановић/Танјуг

Подручје Србије биће током викенда под утицајем повишеног ваздушног притиска, па се очекује стабилно и суво време, али и топлије у односу на претходне дане, нарочито другог дана викенда. Небо над Србијом током викенда биће ведро. Ноћи и јутра биће веома хладни, али се током дана уз сунчано време очекује релативно топло време. За велику температурну разлику биће одговрно управо ведро време без облака, јер ће током дана доћи до јачег загревања, а током ноћи до јачег израчивање, једино ће ова разлика бити умањена у кошавском подручју и то због јаког ветра. Како ће се Србија налазити између високог притиска са истока и ниског са запада, биће изражен градијент ваздушног притиска, па ће у кошавском подручју дувати умерен до јак југоисточни ветар, на југу Баната и са олујним ударима, најавио је метеоролог на Фејсбуку.

Минимална јутарња температура у суботу од три степена на југоистоку до девет степени на северу Србије, у Београду 11, а максимална дневна биће од 18 до 23 степена, у Београду до 21 степен.

У недељу ће након хладног јутра, уз температуре од четири до 10 степени, у Београду до 12, током дана бити топлије, уз максималне температуре од 22 до 26, у Београду до 24 степена, док ће у Неготинској Крајини бити хладније, температура око 18 степени, објавио је Ђурић.

Следеће недеље топлије

Почетком следеће седмице биће још топлије и то због прилива веома топле ваздушне масе са југозапада, а тај прилив биће потпомогнут и утицајем снажних циклона са Атлантског океана. У понедељак ће бити сунчано и веома топло време за ово доба године током дана, уз максималне температуре од 24 до 28°Ц, у Београду до 27°Ц, али да смо нешто дубље закорачили у јесен подсетиће нас хладне ноћи и јутра, најавио је Ђурић.

Од понедељка ће, према најави, дувати јака кошава, а у Поморављу и Подунављу биће са олујним ударима.

У уторак се са запада Европе и Атлантика очекује све јачи утицај снажних циклона, уз формирање секундарног циклона у Ђеновском заливу. Из тог разлога очекује се све више облака, али ће и даље бити релативно топло за почетак октобра. Како ће се на истоку Европе и изнад Русије и даље задржавти снажан антициклон, изнад нашег подручја ће градијент ваздушног притиска бити јошм израженије, па ће од понедељка до среде дувати веома јака кошава, у Поморављу и Подунављу са олујним ударима, док се на југу Баната очекују удари и преко 100 километара на сат. Први кишоносни облаци захватиће Србију са запада у уторак после подне и током вечери, а понедге се очекују и пљускови са грмљавином. Максимална температура од 22 до 26 степени, у Београду до 25, а у Неготинској Крајини и током понедељка и уторка температура до 20 степени, објавио је Ђурић.

Стижу и падавине

У среду у свим пределима облачно са кишом, пљусковима и грмљавином, уз температуре од 18 до 24, у Београду до 21 степен. Кошава ће и даље дувати умереним и јаким интензитетом и биће циклоналног типа, тј. кошава ће бити праћена падавинама и биће топлог карактера.

У четвртак се преко нашег подручја очекује премештање циклона и он ће се својим центром премештати преко Паноснке низије. Доћи ће до престанка кошаве и југоисточни ветар биће у скретању на северни, а из области Алпа уследиће прилив и знатно хладније ваздушне масе. Дакле у четвртак облачно и осетно свежије са кишом, а температуре ће бити праве јесење и кретаће се око 15 степени. Након овог периода очекује се углавном суво и прохладно, потом и мало топлије време, закључио је Ђурић.

БОНУС ВИДЕО - Србији помози Стефану

 

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ НИСУ ВЕЛИКА ПРЕТЊА: Вирусолог др Миланко Шеклер о болести због које се шири паника у Европи