175 ИЗБЕГЛИЦА СЕ ШКОЛУЈЕ У СРБИЈИ: УНХЦР позвао државе да гарантују средње школе за избеглу децу

В.Ц.С.

07. 09. 2021. у 15:58

АГЕНЦИЈА УН за избеглице (УНХЦР) позвала је међународне актере да уложе напоре како би средњошколско образовање за децу и омладину избеглице било гарантовано, пошто је њихова стопа уписа у школе и на универзитете критично ниска.

175 ИЗБЕГЛИЦА СЕ ШКОЛУЈЕ У СРБИЈИ: УНХЦР позвао државе да гарантују средње школе за избеглу децу

Фото Police.hu

Позив је уследио након што је УНХЦР објавио извештај о образовању за 2021. годину "Остати на курсу: Изазови у области образовања избеглица". Према подацима прикупљеним у 40 земаља, бруто стопа уписа избеглица у средње образовање у периоду 2019-2020. износила је свега 34 одсто. Пандемија ће, констатују у УНХЦР-у, вероватно још више умањити шансе избеглица да стекну образовање које им је неопходно.

- Од почетка 2016. године, деца избеглице у Србији имају приступ свим нивоима образовања. Највећи број похађа основну школу, а мањи број средње образовање. У УНХЦР-у смо веома задовољни што је ове године остварен значајан помак кад је реч о терцијарном образовању, са уписивањем четворо избеглица на факултет: два дечака из Авганистана, девојке из Бурундија и дечака из Либије - каже Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР-а у Србији.

Према званичним подацима, у нашој земљи је тренутно приближно 175 избеглица укључено у образовни систем. УНХЦР са партнерским организацијама активно прати и подржава образовање нешто више од 20 младих у средњим школама, 140 у основним, четворо студената и приближно петоро избеглица у школама за одрасле. Кад је реч о високом образовању, ове године су по први пут избеглице које нису из региона уписале државне факултете у Србији.

Подаци у свету, такође, показују да су у периоду од марта 2019. до марта 2020. бруто стопе уписа избеглица на нивоу основног образовања износиле 68 одсто. Стопа уписа у високошколске установе износила је пет одсто, што је повећање од два поена у односу на претходну годину.

Међутим, и таква повећана стопа ниска је у поређењу са глобалним цифрама, констатују у УНХЦР.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)