НЕСВАКИДАШЊЕ КРИВИЧНО ДЕЛО У ИВАЊИЦИ: "Рударима" на терет иде крађа

Н. ЈАНКОВИЋ

04. 09. 2021. у 16:30

У ОСНОВНО јавно тужилаштво у Чачку стигао је полицијски извештај о несвакидашњем кривичном делу које се догодило у Ивањици када је неколицина житеља овог града, у спомен-дому Драже Михаиловића поставила електронску опрему за рударење криптовалутама и током овог "посла" нелегално потрошили око 55.000 киловата електричне енергије вредне око 20.000 евра.

НЕСВАКИДАШЊЕ КРИВИЧНО ДЕЛО У ИВАЊИЦИ: Рударима на терет иде крађа

Фото Depositphotos

- Обављен је увиђај на лицу места, апаратура за такозвано рударење криптовалута била је прикључена на нисконапонску мрежу преко бројила које је претходно одјављено и које није било у функцији. У овом тренутку постоји основ сумње да је извршено кривично дело против имовине, односно, реч је о крађи - речено је за "Новости" у чачанском тужилаштву.

У оквиру предистражног поступка, обављен је разговор са одговорним лицима из Равногорског покрета којем је поверен на коришћење "Дражин дом" у самом центру Ивањице.

ЗЛОУПОТРЕБА Дражина кућа у Ивањици, Фото Н. Јанковић

Незванично, сазнајемо да је реч о тројици мушкараца. Они су у подрму брвнаре поставили електронску опрему која уз помоћ процесне снаге рачунара обавља "рударење криптовалута".

Претпоставка је, да је опрема била у функцији шест-седам месеци, а контролисана је даљински, уз помоћ рутера. Сада је потребно утврдити када је бројило нелегално стављено у функцију и да ли свих 55.000 потрошених киловата "иду на душу" споменутима.

"Чичин дом" власништво је Општине Ивањица, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе из Краљева, а у Равногорском покрету који простор користи нико не жели да даје изјаве док се истрага не оконча.

Зна се међутим, да су општинари у жељи да уђу у подрумске просторије затекли промењену браву на вратима. Обили су је, а затим је откривено несвакидашње кривично дело.

- Уређаји су били сложени у ормариће и сви су радили пуном паром - рекао је Иван Мојсиловић, помоћник председника Општине Ивањица.

Фото Depositphotos

БАЧЕНА СЕНКА НА "НУШИЋИЈАДУ"

МОМЧИЛО Митровић, председник општине, сматра да је Ивањици овим чином нанета огромна штета, пре свега морална, јер је догађај бацио сенку на "Нушићијаду" која се у том тренутку одржавала у овом граду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу