ЧАС БЕЗ МАСКЕ, АЛИ СА ОПРЕЗОМ: Министарство просвете послало упутство о организацији наставе свим школама

Љ. БЕГЕНИШИЋ

26. 08. 2021. у 11:00

ДАН након што је Кризни штаб одлучио како ће се одвијати настава од 1. септембра, Министарство просвете је свим основним и средњим школама у Србији упутило Стручно упутствo у коме су садржане детаљне смернице за организацију наставе у школској 2021/2022. години.

ЧАС БЕЗ МАСКЕ, АЛИ СА ОПРЕЗОМ: Министарство просвете послало упутство о организацији наставе свим школама

Фото В. Данилов

Директорима је препоручено да се посебна пажња обрати на то да се сусрети ученика првог и петог разреда основне школе, као и првог разреда средње школе са "новим" наставницима ораганизују уз пуне мере здравствене заштите. Сугерисано је да је то најбоље обавити дан пре почетка школе - 31. августа.

- У тим сусретима потребно је применити све мере, а то су: физичка дистанца, заштитне маске, спољашњи простор школе, велики унутрашњи простори, представљање и разговори у мањим групама, паузе између састанака са обавезним мерама за чишћење и припрему простора и друге мере - наведено је у саопштењу.

Да подсетимо, према плану Министарства провете, који је аминовао Кризни штаб, школска година почеће нормално, часови ће трајати 45 минута, цела одељења сешће у клупе, а маске ће носити када причају и одговарају. Наставици који су вакцинисани неће носити маске, осим када се примакну детету на метар и по раздаљине. Школе ће се делити на три зоне - зелену, жуту и црвену, по принципу семафора - зависно од степена заразе у локалној средини. Па ће тако школе у зеленој зони радити нормално, оне које уђу у жуту зону примењиваће комбиновани модел наставе, док ће установе у црвеној зони у потпуности прећи на онлајн наставу.

Иначе, од 25. до 31. августа на регионалном или општинском нивоу биће одржани састанци са директорима школа, као вид додатне подршке у решавању конкретних питања од значаја за успешан почетак школске године.

ЉУДИ НАЈЈАЧА КАРИКА

МИНИСТАРСТВО просвете наводи да је највећи број школа спреман да припреми и реализује план рада за ову годину, с обзиром на то да се у претходне две школске године стекло значајно професионално искуство са врло добрим резултатима.

- Показало се да су у већини школа најјачи људски ресурси - наводе у Министарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 27. МАЈ: Погледајте какво нас време очекује данас и наредних седам дана