ДОКТОР ПЕРИШИЋ РАСКРИНКАО ПРЕВАРАНТЕ НА ПИЈАЦИ: Препознајте месо кљукано концентратом и лажни сир од зејтина

Novosti online

07. 06. 2021. у 09:21

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ проф. др Војислав Перишић причао је у Јутарњем програму Прве о преварама на пијаци, где често мислимо да купујемо домаће, проверене производе а добијамо "мачку у џаку".

ДОКТОР ПЕРИШИЋ РАСКРИНКАО ПРЕВАРАНТЕ НА ПИЈАЦИ: Препознајте месо кљукано концентратом и лажни сир од зејтина

Фото: Н. Карлић/Прва принтскрин/илустрација

Професор је до детаља објаснио какво месо никада не би требало купити, и шта је тест који дефинитивно доказује да нисмо купили сир, већ неквалитетни производ од зејтина. Нарочито је упозорио на месо живине.

- Неквалитетна, запамтите, бела масноћа, то је најгоре. Када видите белу маст, она има лоше липиде. Жута маст, е то је права ствар. Када видите на пијаци жуту масноћу, то је пиле храњено нормалним стварима из дворишта. Бела маст значи - храњено је концентратом! Ако је бела маст на живини, не купујте - рекао је он.

Раније је објаснио да ћемо лажни сир најпре препознати по цени, али је сада открио и трик који помаже да га разликујемо од правог.

- Први критеријум је цена, знате шта, има јако много превараната на пијаци, могу то слободно да кажем. Ја прво прошетам целом пијацом, па питам ко су и шта су продавци, одакле долазе. Домаћица мора да има времена да прича са продавцима. Онда маркирамо на пијаци оне особе које су нам проверене. Горчина сира, па потом киселост, то су сигнали. Али текстура, узмите сир у шаку, ако је сир под руком громуљичаст сир, мрви се, то је сир од зејтина - рекао је он.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)