ЈЕДЕ ПЉЕСКАВИЦУ И ВОЗИ ЛАКТОВИМА: Чак 250 возача јавног градског превоза кажњено због кршења прописа

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

05. 06. 2021. у 12:10

КАЗНЕ због коришћења мобилних телефона током вожње ових дана добиће око 250 возача аутобуса, већином јавног градског превоза.

ЈЕДЕ ПЉЕСКАВИЦУ И ВОЗИ ЛАКТОВИМА: Чак 250 возача јавног градског превоза кажњено због кршења прописа

Фото Н. Фифић

Камере које су претходних месеци постављене широм града, снимиле су прекршаје градских шофера. Како кажу у МУП, видео-надзор прибележио је и тренутак када један возач лактовима придржава волан јер у једној руци држи телефон, а у другој пљескавицу!

Свакодневне пријаве грађана МУП и Секретаријату за јавни превоз, па и видео-снимци које су суграђани качили на друштвене мреже, натерале су полицију да чешће контролише престоничке шофере.

- Помоћу видео-надзора документовано је 250 прекршаја непрописног коришћења телефона возача током вожње. Свима су у претходних неколико дана на кућне адресе достављени прекршајни налози са позивом - кажу у Саобраћајној полицији за РТС.

Према подацима, у претходних пет година аутобуси су учествовали у 11.500 саобраћајних удеса. Страдало је 146 људи, а 6.350 особа је повређено. Око 70 одсто удеса догодило се на подручју Београда.

- Ретки су возачи који носе "блутут слушалице", мада их има. Ипак је више оних који користе телефон док возе крцате аутобусе и још се љуте када им путници скрену пажњу на то. И није проблем да попричају минут, два. Чак некада и морају да јаве нешто диспечару, али има оних који листају друштвене мреже док су за воланом - наводи суграђанка Славка Т.

Они који су и више од осам сати за воланом, имају своју страну приче. На фејбук-групи возачи тврде да немају времена ни да се одморе, оду до тоалета, јер морају да стигну туражу, а о јелу да и не говоре. Зато често једу у току вожње.

У сваком случају, испаштају путници јер у тим тренуцима возач управља возилом успорено, без икакве журбе.

СТРАДАЈУ ПЕШАЦИ

У прва три месеца ове године у Србији погинуле су 84 особе, а повређено 3.881. Међу погинулима у саобраћају је 40 возача, 38 пешака и шест путника. За четвртину мање је погинулих лица у саобраћају ван насеља, док је за 15 посто више погинулих пешака него у истом периоду 2020. године, саопштио је Републички завод за статистику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

ЗЕЛЕНСКИ О МОГУЋЕМ НАПАДУ ИЗ КОМШИЛУКА: Ако нападну, одговорићемо - то неће бити ударац, већ шамар