ПЕСНИКУ ЈЕ ЧАСТ ДА БУДЕ ДОБРОТВОР: Матија Бећковић уручио прилог митрополиту Јоаникију за капелу патријарха Гаврила у Доњој Морачи

Д. МАТОВИЋ

31. 05. 2021. у 20:35

ВЕЛИКА ми је част да у наше време, непесничко и непоетско, песник може да буде чак и добротвор. Од љубитеља поезије сакупљен је најчистији новац који постоји на свету. Новац дарујемо за обнову капеле патријарха Гаврила Дожића у селу Врујци у Доњој Морачи, рекао је у понедељак песник, академик Матија Бећковић, који је, са академиком Душаном Ковачевићем, у Звездара теaтру уручио поклон новоизабраном митрополиту црногорско-приморском Јоаникију.

ПЕСНИКУ ЈЕ ЧАСТ ДА БУДЕ ДОБРОТВОР:  Матија Бећковић уручио прилог митрополиту Јоаникију за капелу патријарха Гаврила у Доњој Морачи

/ Фото З. Јовановић

Дониран је приход од продатих улазница за вече поезије Матије Бећковића које је одржано крајем прошле године. Овај догађај утолико је био значајнији, јер се, после избора, нови митрополит први пут јавно обратио. Обнову капеле патријарха Гаврила најавио је митрополит Амфилохије, али је, нажалост, није дочекао.

- Патријарх Гаврило је био горостас Српске православне цркве - рекао је Бећковић. - Једини патријарх који је био у логору Дахау. Он је 27. марта са трона Патријаршије у Београду рекао: "Боље гроб него роб, боље рат него пакт." Страдао је са Николајем Велимировићем и са својим народом. Владика Николај је отишао у свет, а патријарх Гаврило се вратио и био на трону СПЦ до 1950. године. Митрополит Амфилохије се сетио да на његовом огњишту обнови капелу по угледу на ловћенску. Таквих капела у Црној Гори је 19, а биће једна, ако Бог да, и на врху Ловћена.

Бећковић је рекао да митрополит Амфилохије није могао да има достојнијег наследника од митрополита Јоаникија:

- Митрополита Јоаникија народ највише воли. Он је одрастао уз Амфилохија и био његов сабрат и садруг у величанственим литијама у Црној Гори. Митрополит Јоаникије је имао ту част да буде три дана у затвору у Луштици пре него што је изабран. Не верујем да је то иједном епископу пошло за руком.

Примајући прилог од Матије Бећковића, митрополит Јоаникије је рекао:

- Својом поезијом Матија је све време градио цркву и обнављао Његошеву капелу на Ловћену. Сада је то потврдио, дајући прилог од поезије за цркву која се гради за покој души и спомен на великог мученика, исповедника, патријарха Гаврила Дожића. Патријарх Гаврило је заслужио да му се подигне црква у облику ловћенске капеле. Разорену ловћенску капелу он је обновио са краљем Александром. Први је спречио да се тамо подигне маузолеј. Његова одлука је била кључна приликом те прве обнове. Разорена ловћенска капела која се жртвовала, сада се умножава, а велики замах обнове завршиће се када се она опет врати на Ловћен.

"Вече са Матијом" је традиционални добротворни програм који академик Бећковић одржава у Звездара театру више од 20 година. Свих претходних година приход је дарован онима којима су помоћ и подршка били потребни.

- Бећковић је 24 пута одржао вечери поезије увек пред препуном салом, занимљиво је да од те давне 1997. године па до данас интересовање бивало све веће тако да смо у шали говорили да би било добро да вече поезије организујемо на стадиону. Ове вечери су и доказ да наш народ воли поезију и песнике. Матију са пажњом слушају многе генерације - рекао је академик Душан Ковачевић, директор Звездара театра, пожелевши новом митрополиту црногорско-приморском "све најбоље у његовом великом и светом раду у Црној Гори".

У ДАХАУУ СА ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ

ПАТРИЈАРХ Гаврило је 1938. на трону наследио Варнаву. Био је велики противник потписивања Тројног пакта. Када је почело бомбардовање Београда, склонио се у манастир Раковицу, потом у Жичу, и коначно у Острог. Немци су га све време гонили и на крају га тамо и стигли. Преко Сарајева је доведен у Београд и прво смештен у Главњачу, па у манастир Војловицу код Панчева, где је са владиком Николајем чуван под јаком стражом. Уместо да их пусте пред крај рата, Немци су их пребацили у логор Дахау. Патријарха Гаврила и владику Николаја ослободиле су јединице америчке 36. пешадијске дивизије. Патријарх се 14. новембра 1946. вратио у земљу и сазвао ванредноj седницу Синода. Преминуо је 7. маја 1950, а сахрањен је у београдској Саборној цркви.

АМФИЛОХИЈЕВИ ЗАВЕТИ

ОБНОВА капеле патријарху Гаврилу Дожић, један је од четири завета које је оставио митрополит Амфилохије. Он је обавезао Митрополију да се подигне и конак Василију Острошком, као и дом патријарха Варнаве и џамија у Пљевљима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)