ВУНУ ЧЕШЉА ДУЖЕ ОД ПОЛА ВЕКА: Вуновлачар Шахин Јашаревић (88) чува од заборава један од најстаријих заната

Н. Кочовић

27. 05. 2021. у 12:33

СРЕДИНОМ прошлог века у Новом Пазару било је десетак вуновлачара који су радили од јутра до мрака, а данас тај занат од заборава чува само Шахин Јашаревић, живахни старац од 88 година.

ВУНУ ЧЕШЉА ДУЖЕ ОД ПОЛА ВЕКА: Вуновлачар Шахин Јашаревић (88) чува од заборава један од најстаријих заната

Фото Н. Кочовић

Затичемо га у радњи на улазу у Новопазарску Бању, неколико километара од центра града. На ногама, које га, каже, добро служе и за машином старом неколико деценија је од раног јутра.

- У Нови Пазар смо се доселили 1962. године из Хрватске, а мој отац је убрзо почео да се бави овим занатом. Прву машину дао му је извесни Мијо Костић из Краљева. Рекао му је да је плати када буде могао. Тако је отац почео, а ја уз њега, од 1967. године до данас. Значи, 54 године - почиње причу Шахин.

Посао је и машину, додаје, одмах заволео. Вуну су куповали и у Иванграду (Беранама) и Ужицу.

- Радили смо од јутра до мрака, али се и добро зарађивало, живео сам и градио од новца који су ми ова машина и занат доносили. Некад нас је било седам у граду, сада сам само ја, нема никог ни на Пештеру, можда један човек у Рашкој. Зато код мене доносе вуну и из Тутина, Сјенице, Косовске Митровице, Лепосавића - прича док лако и вешто опслужује машину.

ВУНА НАЈБОЉИ МАТЕРИЈАЛ

Бела и квалитетна вуна је најбољи материјал, али не можеш ти то данас објаснити младима, проча старина Шахин.

- Ја сам носио сукнене панталоне, вунене капуте, чарапе, пуловере, ево и данас их носим. Јоргани су били од чисте вуне, као и јастуци и на њима је милина спавати - прича вренешни вуновлачар, не престајући да обиграва око машине.

Дан без радионице не може да замисли. Каже да му је у њој најлепше, за машином не размишља о бригама и проблемима. Зато ће, додаје, радити док га ноге и руке буду слушале.

Фото Н. Кочовић

- Није напоран посао, али млади неће да раде. Синове не занима овај занат, само једног унука, он ми је много вредан, већ ради са мном, све га занима и он ће ме наследити. Стално понављам и чудим се шта је са овом омладином, неће да раде, девојке не умеју чарапе да исплету. Мора да се ради, мене је рад одржао, нема ништа од седења по цео дан, ако не радиш, немаш чему да се надаш - поручује деда Шахин.

Поред прераде вуне за оне који је донесу, Шахин и унук производе јоргане, душеке и јастуке од вуне па их продају на новопазарској пијаци. Иако је промет опао због епидемије вируса корона, не жали се.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка