ФЕЉТОН - ЗАПАД ЈЕ НАОРУЖАВАО ХРВАТЕ И МУСЛИМАНЕ: Западни медији ширили мит о Србину агресору и Муслиману жртви

Пише: Мишел КОЛОН

03. 06. 2023. у 18:00

КАКО су главна средства јавног информисања представила ситуацију у Босни?

ФЕЉТОН - ЗАПАД ЈЕ НАОРУЖАВАО ХРВАТЕ И МУСЛИМАНЕ: Западни медији ширили мит о Србину агресору и Муслиману жртви

Фото: Документација „Новости“

Као агресију коју су извели Срби који су дошли споља, из Србије, нападајући суседну земљу у којој нису имали шта да траже. У неким средствима информисања, виђенијим, говорило се радије о српској мањини коју споља подржава Београд. Али, без оповргавања мита о „освајачима“. Тај мит скривао је два суштинска елемента.

Први елемент: Југославија је била мултиетничка и мултикултурална земља, права мешавина народности, и није је било могуће „поделити“. Када су велике силе наметнуле то распарчавање, својим Венс-Овеновим и другим плановима о подели, то је дакле могло само довести до грађанског рата, до етничких чишћења и до масовних прогонстава. Други елемент: Срби нису били агресори који су дошли из неке друге земље, они су једноставно, када су избила непријатељства, преузели контролу над територијама на којима вековима живе и над неким стратешким тачкама.

ИСТА ствар је истинита кад је реч о српским територијама у Босни, кад западњачка средства јавног информисања називају 70 одсто Босне земљом коју су освојили српски побуњеници. Било је само пет стотина хиљада Срба мање него Муслимана у Босни у тренутку проглашења независности, а поред тога Срби су живели на селу и били су власници највећих земљишних површина. Речју, Срби не покушавају да освоје нове територије, него да задрже оно што им је већ припадало.

Фото Архива/ЕПА

Како би наметнули тај мит о „спољашњим агресорима“, средства јавног информисања као што су „ТВ 1“, „Монд“, „Либерасион“  и други стално су користили језик обмањивања. Иако су Босну насељавали Муслимани (43,5%), Срби (31%) и Хрвати (17%), иако су сви тамо живели вековима, западњачка средства јавног информисања резервисали су израз „Бошњаци“ само за Муслимане Изетбеговићевог режима. Насупрот томе, Срби из Босне никада нису називани „Босанцима“, већ једино Србима. На тај начин наводили су читаоце да поверују да су они спољашњи чинилац, дошао из Србије, те да је дакле било оправдано да их отерају.

ЗАТО никог не би требало да чуди надреалостички дијалог, вођен  на преговорима у Женеви 1994. године, између Ворена Кристофера, министра иностраних послова САД и Дијвида Овена, европског мировног посредника:

Кристофер: То је ваша грешка, Европљани, ви сте пустили Србе да окупирају Босну!  

Дејвид Овен: Али они су тамо живели!
Кристофер: Откада?
Овен: Одувек!
У време када се Европа уједињавала, било бесмислено распарчавати Југославију

Одакле потиче та Кристоферова заблуда? Из чињенице да су западњачка средства извештавања стално представљала Србе као агресоре који су дошли споља да нападну Босну. Ваљда је сад јасно да поједини западњачки министри не би требало да читају средства јавног информисања. Као ми ми, уосталом.

ПРЕВАРА упада у очи и чим се отвори неки уџбеник географије. Али, она никада није била исправљена. Зашто? Зато што је мит о нападачу и о жртви био неопходан западњачкој политици. Бон и Вашингтон радили су на томе да разбију Југославију, а Срби који су одбили то разбијање морали су бити поражени. А зато су прво морали бити демонизовани.

Ширећи мит о Србину агресору и о Муслиману жртви, средства јавног информисања спречили су јавно мњење да схвати шта се стварно дешавало у самој Босни: рат између три националистичке фракције исте природе. Три снаге од којих је свака покушавала да се домогне, на рушевинама Југославије, највише могуће количине територија, моћи, повластица. Наиме, Изетбеговићеви муслимански националисти (главни град Сарајево), Караџићеви српски националисти (главни град Пале, које је помагао Београд) и хрватски националисти Мате Бобана (та војска имала је исто оружје, исте униформе и исте ознаке као војска из Загреба, уосталом, Туђман није правио никакву разлику између њих у разговорима).  

Карл Билт, Сергеј Иванов, амбасадор Блот, Холбрук и Милошевић / Фото: Из књиге „Пут у Дејтон у потрази за миром“ Криса Спироуа

Али те три снаге нису биле у истом положају на плану међународних савезништава. Хрватске и муслиманске националисте финансијски је подржавао и наоружавао Запад, нарочито Немачка и Сједињене Државе. Србе нико није подржавао. Ето зашто су у нашим средствима јавног информисања једни постали анђели, а други ђаволи.

ВЕЛИКЕ силе - и средства јавног информисања - оправдали су распад Југославије у име наводног „права на самоопредељење“ народа. Али, тај разлог побуђује три питања.

ДЕМОНИЗАЦИЈА И АНЂЕЛИЗАЦИЈА

ИЗЕТБЕГОВИЋЕВЕ муслиманске националистичке снаге биле су представљане као жртве. То је прва медијска лаж, први поступак огромне кампање манипулације јавним мњењем. У ствари, двоструке кампање. С једне стране демонизовати „наше“ противнике, српске националисте. С друге стране, приказати као анђеле „наше“ штићенике, Туђманове хрватске националисте и Изетбеговићеве муслиманске националисте. Демонизација и анђелизација обавезно иду напоредо.

1.  Зашто не присуствујемо другим огромним медијским кампањама у корист самоопредељења Палестинаца, Курда, Тиморанаца и многих других народа који су побијени уз потпуну сагласност - и још горе: са оружјем и подршком - великих сила?

2. Зашто ниједно средство јавног информисања није показало да би таква примена „самоопредељења“ у Југославији морала кобно да доведе до рата? Зашто није показано да је, у време када се Европа уједињавала, било бесмислено распарчавати Југославију у низ слабих државица које нису могле да опстану? Да су Словенија (1,9 милиона становника) и Црна Гора (0,6 милиона) или Босна (2,3 милиона) неизбежно морале да постану зависне од великих сила и да, дакле, изгубе сваку могућност стварног самоопредељења?
3. Зашто је то право дато неким Југословенима, а оспорено другим? Прикључите се да бисте следили „логику“ великих сила... У прво време, Европа, под вођством Немачке, изјављује да 19% Југословена, односно Хрвати, имају право да се одвоје од Југославије, под изговором да 36% Срба тамо игра водећу улогу. Потом, пошто је организовала независност Босне, та иста Европа сматра злочиначким што 31% Срба хоће да се одвоји од те Босне у којој 43% Муслимана игра водећу улогу. Где је ту логика?

КРАЈ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)