ФЕЉТОН - СПОРАЗУМ У ДЕЈТОНУ ОДЛАГАН ДВЕ ГОДИНЕ: САД у савезу са Немачком желе да контролишу Русију

Пише: Мишел КОЛОН

25. 05. 2023. у 18:07

ГЕНЕРАЛ Чарлс Г. Бојд био је заменик главнокомандујућег Европских снага Сједињених Држава од новембра1992. до јула 1995. Након свог пензионисања, написао је: „Гледишта која овде износим потичу из тога што сам гледао изблиза овај рат, практично непрекидно, са свим његовим ружним странама.

ФЕЉТОН - СПОРАЗУМ У ДЕЈТОНУ  ОДЛАГАН ДВЕ ГОДИНЕ: САД у савезу са Немачком желе да контролишу Русију

Фото: Документација "Новости"

Та мишљења највећим делом разликују се од традиционалних мишљења Вашингтона… Све фракције у бившој Југославији имале су исти циљ – да избегну да се нађу као мањина у Југославији или у свим државама које ће из ње настати – и све су користиле расположиве начине како би постигле тај циљ. У тој атмосфери страха, неизвесности и поново пробуђеног национализма, прво су се Хрвати, а затим и Срби из Босне са србијанском подршком, латили оружја да би учинили оно што је међународно признање учинило за Хрвате из Хрватске и за Муслимане из Босне: да се осигурају да неће бити мањина у некој држави која се сматра непријатељском (…) Многе од територија које Загреб сматра окупираним територијама јесте у ствари земља на којој живе Срби већ више од три века, откако је царска Аустрија преселила Србе на границу (Крајину) како би штитили бечке и загребачке трговце од Турака.

Иста ствар је истинита кад је реч о српским територијама у Босни, кад западњачка средства јавног информисања називају 70% Босне земљом коју су освојили српски побуњеници. Било је само пет стотина хиљада Срба мање него Муслимана у Босни у тренутку проглашења независности, а поред тога Срби су живели на селу и били су власници највећих земљишних површина. Речју, Срби не покушавају да освоје нове територије, него да задрже оно што им је већ припадало.“

ЗАШТО је Вашингтон две године одлагао Дејтонски споразум? Не мислимо да су Дејтонски споразуми правични и да обезбеђују стварни мир. Али, у сваком случају, више посматрача је приметило како су Сједињене Државе учиниле да се у Дејтону потпише један споразум који се једва разликује од споразума који су две године раније постигли Европљани. Зашто? Сара Фландерс, позната британска анакитичарка  то овако објашњава:

„Клинтон је желео, због изборних и геополитичких разлога, да под својим руководством организује Дејтонске споразуме и да учини да америчка хегемонија однесе превагу над Европском заједницом (...). Није важно што су ти споразуми копија у складу са већ раније постигнутим плановима који су Европљани договорили 1993-1994, године, што се Париски споразум, који произлази из Дејтонских споразума,  догађа две и по године касније и што то кашњење подразумева стотине хиљада додатних жртава. У међувремену - десила су се етничка чишћења на штету муслимана у Сребреници или у Мостару, а затим нарочито на штету Срба из Крајине."  

Клинтон желео да организује договор о прекиду рата и да учини да америчка хегемонија однесе превагу над Европском заједницом

НЕМАЧКИ посматрач, Клаус Шрер је међу првима  открио истину поводом наводно демилитаризованих „енклава“... „'Зоне заштите' УН тичу се градова насељених већинским муслиманским становништвом, затвореним на територијама које контролишу Срби из Босне.

Али израз 'зона заштите' представља намерну обману. Ствара се утисак да се ради о енклавама у којима је ненаоружано цивилно становништво окружено и лишено одбране наспрам српских агресора. Истина нема никакве везе са том представом средстава јавног информисања.

Градови који су проглашени заштитним зонама нису демилитаризовани. Они представљају главне базе Изетбеговићевих муслиманских трупа. У 'заштитној зони' Горажда стациониране су трупе чија снага варира између седам и четрнаест хиљада, у зависности од извора. У граду Бихаћу налази се Седми корпус Изетбеговићеве војске. Сарајево је главни штаб муслиманске војске.

Бивши заповедник ОУН, Брикмон, изјавио је: „Бошњачка војска напада Србе из заштитних зона, Срби одговарају на пуцње. После чега бошњачка влада обавештава Унпрофор да није у стању да се брани од српских напада и тражи ваздушне нападе на српске артиљеријске положаје."

БУТРОС  Бутрос Гали, тада генерални секретар ОУН, у једном документу упућеном 30. маја 1995. Савету безбедности извештава: „Ових последњих месеци, војне активности владиних трупа (које подржавају САД) јако су појачане у и око сигурносних зона. Неке међу њима, рачунајући ту Сарајево, Тузлу и Бихаћ, обухваћене су владиним војним походом. Главни штабови и логистичка опрема (бошњачког) Петог војног корпуса смештени су у Бихаћу. А штабови и опрема Другог војног корпуса у Тузли.

ЛАЖНЕ ЕНКЛАВЕ

ЗАПАДНА средства јавног информисања водила су дугу кампању о „енклавама" које су УН прогласиле „зонама сигурности". Уверавајући како је тих шест градова које држи Изетбеговићева војска само демилитаризована зона у којој „немилосрдне српске трупе нападају недужне цивиле“. Уствари, на војном плану, радило се о базама  у којима су биле стациониране трупе Изетбеговићеве владе за напад на Србе.

Исто тако, влада држи значајан број трупа у Сребреници (у овом случају, ради се о кршењу споразума о демилитаризацији), Горажду и Жепи, док су Главна војна команда и војна опрема смештени у Сарајеву. Осим тога, у Горажду се налази и творница муниције. Противдејства српско-босанских трупа на офанзиве вођене из зона сигурности (од стране муслиманских трупа) обично су била управљена против војних циљева у тим областима."

Такве изјаве прошле су незапажено у медијској галами о „зонама сигурности које нападају Срби". Али, мало касније, оне ће Бутроса Галија коштати положаја.

У СВЕТУ у којем сваки империјализам изнад свега следи своје сопствене циљеве, у свету који је постао монополизован (три велика блока, плус Енглеска и Француска као империјализми другог реда), могућности савезништава су многобројније и због споразума у једном тренутку не треба да гајимо лажну наду. Јединство је привремено, једино је трајно супарништво. Чак и када су привидно две велесиле уједињене, оне припремају свој скорашњи сукоб.

Сада се Сједињене Државе праве да су у савезништву са Немачком како би покушале да контролишу Русију. Она је показала да не може да постане послушан партнер, него једна нова супарничка сила. У оквиру тог савезништва, циљ Вашингтона је да задржи Немачку под својим покровитељством, у подређеном положају.

Градови који су били проглашени заштитним зонама нису демилитаризовани

Савезништва између сила не престају да се мењају. У Југославији, Вашингтон и Берлин радили су по привидном споразуму. Бон води двоструку игру: Немачкој је тренутно потребна војна снага Сједињених Држава како би диктирала своју вољу у источној Европи. Али, дугорочно, њен је циљ да их се ослободи и да лети сопственим крилима, и на војном плану. Стога, све чешће шаље своје трупе у иностранство.

Није неопходно да следимо сваки преокрет тих савезништава између велесила и да покушамо да их прогнозирамо до најситнијих појединости. Важно је да схватимо да она зависе од околности. Ти цинични и непринципијелни преокрети треба да помогну да схватимо како је супарништво између великих сила суштинско и представља опасност од рата још ширих размера.

СУТРА: ТУЂМАН ПРВИ ДРЖАВНИК РЕВИЗИОНИСТА НА СВЕТУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (1)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)