ФЕЉТОН- РАТОВИ НЕ ПОЧИЊУ БОМБАМА ВЕЋ ЛАЖИМА: Генерал Колин Пауел је тврдио да је рат изазвала Америка подржавајући Изетбеговића

Мишел Колон

14. 05. 2023. у 18:00

НЕШТО ту није ишло како треба... Оно што су нам причали, било је или сувише једноставно, или сувише компликовано.

ФЕЉТОН- РАТОВИ НЕ ПОЧИЊУ БОМБАМА ВЕЋ ЛАЖИМА: Генерал Колин Пауел је тврдио да је рат изазвала Америка подржавајући Изетбеговића

Колин Пауел је реалон процењивао срање у Југославији , Фото ЕПА

Шта су то прикривали од нас у тој лажљивој, макијавелистичкој и убилачкој игри покера?

Владе и средства јавног информисања уверавали су нас да је рат у Југославији био

једноставан. За све су били криви српски агресори, а велике силе биле су, чини се, изненађене тим распадом земље. Зашто је, онда, требало крити да је Бон - подржавао, финансирао и, чак, наоружавао хрватске националисте припремајући отцепљење?

Или се, пак, све стављало на рачун чувених „вековних етничких мржњи“: Срби, Муслимани и Хрвати никада нису могли да живе заједно у миру. Што су историчари оповргавали.

„Национализам“? Свакако, али, одакле је потицао и зашто је избио управо тада ? То је важно питање за све нас, јер се реакционарни национализам и расизам множе у овим кризним временима. Укратко, та поједностављена објашњења ништа не објашњавају. Кључ тајне лежи негде другде.

Ако се изближе погледа, овај рат изгледао је пре веома компликован. Чак и несхватљив. На пример, говорили су нам да се велике силе „не занимају за Југославију у којој нема нафте“. Али у том случају, зашто су Сједињене Државе вршиле притисак на муслиманског руководиоца Алију Изетбеговића да не потписује никакав мировни споразум па да се тако рат продужи? И зашто су исте те Сједињене Државе на крају наметнуле у Дејтону један план који су биле одбиле три године раније?

НЕСХВАТЉИВО? Само ако се узме званична медијска верзија здраво за готово. Јер ратови не почињу бомбама, већ лажима. Фељтон који је пред читаоцима „Новости“  почиње проверавањем онога што су рекле америчке, француске, белгијске... телевизије и новине.

Лажи средстава јавног информисања биле исто тако огромне као и лажи о Заливском рату.

Оно ће открити механизме и циљеве те дезинформације. Неопходно је подићи вео. Можемо ли допустити да нас лажу уздуж и попреко приликом сваког војног мешања?

Шта је заправо скривано од нас: стварне интересе великих сила. И њихове тајне смицалице током ове четири године рата. Затим одакле потичу ти чувени „национализми“. Какве привредне и финанијске интересе прикривају? Можемо ли извући ћемо опште поуке... Да ли ће тај рат поново букнути? Да ли се Европа југославизује? Који нам ратови прете?

Јер Југославија је послужила као заморче. Не кажемо то ми, већ управо генерални секретар НАТО-а, Хавијер Солана: „Оглед извршен у Босни може да послужи као модел за будуће операције НАТО“. Где се то припремали да зарате?

ЗАШТО  је рат тако дуго трајао у Југославији? То се често објашњавало незаинтересованошћу великих сила. Ми мислимо, напротив, да се то дугује супарништву између тих великих сила. И нарочито борби иза кулиса између Бона и Вашингтона. Улог: ко ће бити кум Балкана?

На почетку сукоба, став Сједињених Држава изгледа потпуно противречно. У априлу 1991, њихов амбасадор у Југославији, Ворен Цимерман, изговорио је пред свим челницима Љубљане, говор који је упозорио Словенце на опасност од независности.  Али, 5. маја, САД обустављају помоћ јединственој Југославији. Међутим, пет дана касније америчко Министарство иностраних послова даје изјаву у којој означава југословенску армију као „чинилац мира и стабилности“. Противречности овде не престају. Двадесет четвртог маја, Џејмс Бекер, амерички министар Иностраних послова, објављује поновну помоћ Сједињених Држава, али Србија је из ње изузета. Насупрот томе, 21. и 22. маја, он одлази у Београд, где најављује руководиоцима сецесионистичких република, Словенцу Милану Кучану и Хрвату Фрањи Туђману, да Сједињене Државе неће признати њихову независност.  Заиста, три дана касније, када Загреб и Љубљана усвоје свечану изјаву о независности, Вашингтон „жали“ и потврђује да их неће признати.

Једва два дана касније, борбе почињу у Словенији. Југословенска савезна армија интервенише како би очувала границе земље, како јој, уосталом, налаже Устав. Бекерова посета даје зелено светло тој интервенцији југословенске војске. Амерички пословни човек Џорџ Сорош, веома активан у бившој Југославији, то потврђује: „Недељу дана пре почетка непријатељстава, амерички функционери су ми рекли да, ако војска интервенише, проглашавајући ванредно стање и организујући савезне изборе, Сједињене Државе у томе неће видети велику сметњу.“

Дакле, заиста је супарништво између великих сила овај рат учинило могућим. Бон га је започео помажући сецесионисте, Вашингтон је понудио више подржавајући одговор Београда.

Како објаснити те очигледне противречности у ставу САД? По мишљењу француских писаца, Џејмс Бекер је, током те посете Београду, тврдио да су Сједињене Државе за јединство и демократију у Југославији, али да ће, ако буду морале да бирају између једног или другог, одабрати демократију. Шта се стварно крије иза тих речи?

Треба знати да су, крајем ’80-тих година, Сједињене Државе и Међународни монетарни фонд (ММФ) којим су оне управљале, захтевали да Југославија убрза своје прокапиталистичке реформе. Дакле, ова земља отпочела је такве реформе много пре својих источних суседа, југословенски радници већ су их били горко искусили, а то је изазвало протестне штрајкове.

У СЕПТЕМБРУ 1995, Колин Пауел, некадашњи шеф главног штаба војске Сједињених Држава, закључује да се у суштини рат савршено могао избећи и да га је проузроковало учешће САД на страни Изетбеговића:

„Највећа грешка била је признати све те државице. Срби из Босне имали су добрих разлога да се забрину за своју будућност у држави у којој су преовладавали муслимани. Услови који су сада добијени за мир могли су бити дати и три године раније."

Коментар, 1995, америчких новина Њујорк тајмс: „Да је Паул био председник 1991, можда не би било рата или у сваком случају он не би толико ескалирао јер генерал не би дозволио да се Сједињене Државе умешају ни на једној страни."

Коментари, 1995, америчких новина Интернешенел Хералд трибјун: „1. Западна Европа, коју је предводила Немачка, са Вашингтоном ван игре, признала је једну нову Босну, под муслиманском управом, знајући да се Срби боре да је напусте. 2. Срби из Босне тражили су право које су босански Муслимани и Хрвати били добили. 3. Од почетка, Запад је ангажовао сву своју снагу против Срба из Босне".

Ето шта објашњава став САД. Бекер говори о „демократији“ у Југославији, циља на убрзавање реформи погодних за западни капитал. Када говори о „јединству“, изражава убеђење да ће интереси Сједињених Држава бити боље подржани у оквиру јединствене Југославије. Када каже да више воли демократију од јединства, то значи ово: ако Југославија не попусти пред диктатом Сједињених Држава, ми ћемо је распарчати.

ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ

АУТОР овог фељтона Мишел Колон је белгијски новинар и есејиста. У својим књигама упорно доказује да велике силе изазивају сукобе широм света зарад својих политичких и економских интереса. Велики је пријатељ наше земље и један од најбољих познавалаца гео-политичких прилика у свету. Мишел Колон је устао против интервенције НАТО  у СР Југославији 1999. Организовао је мрежу грађанских посматрача у Југославији и у Ираку.

СУТРА: ЈЕДАН ВАНЗЕМАЉАЦ ПРИСТИЖЕ У БЕОГРАД

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!