ФЕЉТОН - БРИСЕЛ ДОЗВОЉАВА ОБНАВЉАЊЕ НАЦИЗМА : Мит се одржава и бескрајним, махом бесмисленим, састанцима

Синиша Љепојевић

11. 10. 2022. у 18:00

У ЕВРОПСКОЈ комисији је почела и расправа, и још је у току, о стандардизацији водокотлића у тоалетима.

ФЕЉТОН - БРИСЕЛ  ДОЗВОЉАВА  ОБНАВЉАЊЕ НАЦИЗМА : Мит се одржава и бескрајним, махом бесмисленим, састанцима

Силвио Берлускони, Фото ЕПА

У свим земљама ЕУ, од ресторана до станова, водокотлићи ће моћи да имају највише пет литара воде. Морају, такође, да имају и механизме за „мало прања", а то је три литра, и за мокрење - један литар. Расправа се води на основу трогодишње студије о води у водокотлићима, која је ЕК коштала сто хиљада евра. На крају расправа, у ЕК ће бити утврђени стандарди које ће пре свега морати да поштују произвођачи, иначе неће моћи да добију лиценцу ЕК (EC стандард) а без тога не могу да продају водокотлиће.

И у овом примеру очигледна је слика менталног склопа људи који седе у канцеларијама ЕУ и њиховог односа према идентитету, религији и прошлости. Слика и прилика културолошког амбијента ЕУ.

СВЕМУ овоме нема краја. Формално на захтев Евростата, од септембра 2014. године, све чланице ЕУ су обавезне да у свој БДП урачунавају процењене приходе, промет од проституције, илегалне трговине наркотицима и кријумчарења. Таква је инструкција, у оном делу у којем је то „добровољна размена добара". То се, додуше, већ радило у земљама у којима је проституција легална, у Немачкој, Мађарској, Холандији, Француској, Аустрији и Грчкој.

Али, нова обавеза за све је у функцији побољшања привредних показатеља и остварења зацртаног буџетског дефицита од три одсто. Верује се да би укључивањем тих послова БДП у просеку био повећан за један одсто. У Италији се процењује да промет у криминалним пословима достиже вредност 11% националног БДП-а.

Ето, тако евробирократија верује да може да изађе из кризе: преко проституције, наркоманије и криминалних радњи, а све у жељи да одржи мит о самој себи. Тешко, међутим, да то може помоћи. Према подацима Евростата за 2012. годину, ризиком од сиромаштва било је захваћено 124,5 милиона људи, односно четвртина становништва ЕУ.

Испод границе сиромаштва, која је на нивоу 60% нацио- налног просека, већ живи 17% становништва ЕУ. У посебно тешкој ситуацији је 10% становништва јер оно не може да обезбеди себи ни основне животне стандарде, не плаћа рачуне и има изузетно слабу исхрану. Није, наравно, свуда исто, то је про- сек на нивоу ЕУ. Најтежа ситуација је у Бугарској, где је 44% становника социјално угрожено и живи у сиромаштву, затим у Румунији - 40%, и у Летонији и Мађарској - 26 процената. Међутим, постоји и велики део становништва које је потенцијално тако- ђе угрожено. Таквих је у Румунији 42%, у Летонији 37%, Грчкој 35%, у Холандији и Чешкој по 15%, Финској 17%, Шведској и Луксембургу 18 одсто.

КАО ВРХУНАЦ врхунац бесмисла мита, усред дубоке кризе која је заоштрила односе унутар ЕУ и продубила јаз између богатог севера и осиромашеног југа који је у дужничком ропству, док се на улицама многих градова, свакодневно, полиција у пуној борбеној опреми сукобљава са демонстрантима против неправди, у правим уличним ратовима, и док неке земље европске интеграције учествују у освајачким ратовима по свету, ЕУ је добила Нобелову награду за мир за 2012.

Никада у историји те награде није постојао необичнији добитник. Док Евро- пској унији прети распад, председник Европског савета, Херман ван Ромпеј, у Ослу је поручио да „желимо да Европа поново постане симбол наде".  У Осло су на свечаност дошли сви лидери земаља ЕУ, изузев британског премијера Дејвида Камерона и чешког председника Вацлава Клауса. Клаус је јавно одбио да дође и изјавио да је, чувши вест о награди, мислио да је посреди виц или лаж. Награда је доде- љена изненада, без поштовања предвиђене процедуре кандидовања, и одмах је побудила разне непријатне гласине јер за један део јавности ЕУ представља „бирократско чудовиште" а не миротворца. Да парадокс буде већи, награда се додељује у Норвешкој, земљи која је у два наврата референдумом одбила да буде чланица ЕУ.

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ  каже да је Нобелова награда додељена Европској унији за „шестодеценијски допринос унапређењу мира и помирења, демократије и људ- ских права у Европи". Улогу ЕУ у разбијању Југославије и грађанским ратовима нико не спомиње, као ни разбијање и бомбардовање Србије. Одједном је заборављена и улога ЕУ у „арапском пролећу", насиљу почињеном у тим земљама и крвавом смакнућу либијског лидера Моамера ел Гадафија, потом и грађанском рату у Сирији, као и „хуманитарној интервенцији" у Малију. ЕУ, посебно ЕК, дала је јавну и снажну подршку војној акцији у Либији у којој су страдале хиљаде невиних људи.

Директно је учествовала у каснијем разарању те земље. Председник ЕК, Барозо, војну акцију у Либији, у којој су убијени Гадафи и хиљаде људи, и у којој се распала цела земља, оценио је као „моралну обавезу".  За то је ЕУ добила Нобелову на- граду за мир и она је уручена управо Барозу.

Бивши британски министар финансија, Норман Ламонт, сада лорд, изјавио је да је то апсурдна одлука која захтева срце од камена, да се не би умрло од смеха. То је, рекао је лорд Ламонт, „најувредљивија одлука још од времена када је та награда додељена Бараку Обами само два минута пошто је преузео дужност председника Америке".

У ИНТЕРЕСУ градње мита је и део генералне климе мењања историје и прекрајања историјских догађаја. Одавно је Дан победе у Другом светском рату проглашен Даном Европе, тако да се у свести људи затре сећање на тај историјски дан и његов значај. Део тог таласа је и резолуција Организације за европску безбједност и сарадњу (OSCE)  на заседању у Литванији, 29. јуна 2009, а на предлог Литваније и Словеније да се одговорност за избијање Другог светског рата подједнако припише Хитлеровој Немачкој и Совјетском Савезу. Стаљин и Хитлер једнако су одговорни за Други светски рат, поручује та резолуција OSCE, за коју је гласао двеста један учесник скупа а само осморо је било против.

Зашто ЕУ дозвољава обнављање нацизма у балтичким републикама и буђење усташког покрета у Хрватској? У редовним манифестацијама и дефилеима нацистичких симбола из Другог светског рата и слављењу нацистичких јединица у Летонији, Литванији и Естонији, учествују и неки посланици парламената тих чланица ЕУ и НАТО-а.

Мит се одржава и бескрајним, махом бесмисленим, састанцима и расправама док сама тема није важна ни пресудна. Понекад се неки лидери и побуне против тог бесмисла или га извргавају руглу. У томе је предњачио бивши италијански лидер Силвио Берлускони. Он је једном рекао да су сви ти силни састанци у ствари дискусије о „жељи Европе да буде Европа". Током једног самита, 2003, алудирајући на бесмисленост расправа међу лидерима, Берлускони је рекао да је боље да се прича о женама и фудбалу. Он ту може да помогне јер понешто зна о женама али, рекао је, и немачки канцелар Шредер зна. Добацио му је:

„Герхарде, ти си се женио четири пута па би могао нешто да нам кажеш."

Да се укине пропис "авато"

НЕОБИЧНИХ идеја у Бриселу не мањка. Тако је група посланица Европског парламента  покренула иницијативу и затражила од Грчке да се укине пропис "авато", према коме је женама забрањен приступ Светој Гори и њеним манастирима, којих има двадесет, као и њеним монасима, којих има две и по хиљаде. Оне тврде да се тим вековним правилом "крши полна равноправност и уводи дискриминација жена што није у складу са демократијом".

СУТРА: ПАСИВНА АГРЕСИВНОСТ ЦИВИЛНЕ СУПЕРСИЛЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (3)

БРУКА И СРАМОТА! Ово су хиљаде навијача на Вимблдону урадиле Новаку Ђоковићу након што их је прозвао за бахатост