ХОЋЕТЕ ДА САЧУВАТЕ ЗДРАВЉЕ? Мање седите - Ево четири разлога да то урадите

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

26. 05. 2024. у 12:00

ВЕЋ дуго стручњаци упозоравају да седње озбиљно и дугорочно може да наруши здравље, али се нажалост према најновијим подацима, овај начин живљења код многих не мења.

ХОЋЕТЕ ДА САЧУВАТЕ ЗДРАВЉЕ? Мање седите - Ево четири разлога да то урадите

Фото Shutterstock

Према Светској здравственој организацији (СЗО), седелачки начин живота је проблем који погађа више од четвртине одрасле популације у свету (једну од три жене и један од четири мушкарца не практикују довољно физичке активности), а степен неактивности се двоструко повећава у земљама са високим националним дохотком, у односу на оне у којима је исти низак.

Дефиниција седелачког начина живота према СЗО је онај стил живљења када се осам или више сати током дана проводи у седећем или лежећем положају, осим када се спава. Ово је све раширенији тренд чији се узроци, према СЗО, налазе пре свега у моделу по којем савремени свет функционише на послу и код куће, у смањењу кретања у слободно време, али и у већем коришћењу превозних средстава које не захтева трошење енергије савременог човека.

Иако су потребна даља истраживања о утицају седелачког начина живота на здравље, научна заједница се слаже да физичка неактивност може да доведе до ризика од развоја различитих здравствених проблема. Наиме, лоше кретање се сматра једним од главних фактора ризика за смртност од незаразних болести. Ево које су најчешће:

Фото Shutterstock

1. Увећан ризик од развоја тешких болести

Ризик од рака, нарочито када је реч о карциному бешике, раку дојке, дебелог црева и канцеру ендометријума, најчешћим малигнитетима који погађају људе који превише времена проводе у фотељи.

2. Болести срца

Седење уместо кретања смањује могућност да срце буде снажно и отпорно, а циркулација ефикаснија. На тај начин се повећава ризик од настанка можданог удара и срчаног удара (инфаркта) јер се теже под контролом држе фактори ризика као што су повишени крвни притисак (хипертензија), дијабетес, гојазност, повишени холестерол.

Фото Shutterstock

3. Зглобови

Физичка неактивност доводи до укочености зглобова (што узрокује остеоартритис, тј. артрозу) и особу излаже већем ризику од остеопорозе, болести која доводи до пропадања коштаног ткива.

4. Психа

Међу могућим последицама седелачког начина живота су и пад расположења, повећање стања анксиозности и депресије и, напослетку, преурањено старење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги