ПЛАСТИЧНО, СТАКЛЕНО, ИЛИ ОД ЧЕЛИКА? Које је посуђе најбоље, шта је отровно, а шта најздравије - Токсиколог открива за "Новости" (ВИДЕО)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

25. 05. 2024. у 21:50

ПОСТОЈЕ четири основна начина на које хемикалије доспевају у људски организам и тако га хронично трују.

ПЛАСТИЧНО, СТАКЛЕНО, ИЛИ ОД ЧЕЛИКА? Које је посуђе најбоље, шта је отровно, а шта најздравије - Токсиколог открива за Новости  (ВИДЕО)

Фото: Профимедиа

То су загађеност ваздуха, пушење, професионална изложеност одређеним супстанцама, као и њихов унос кроз храну, воду, и друге производе за свакодневну употребу.

Гостујући у подкасту "Новости", професор др Александра Буха Ђорђевић, токсиколог Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, назначила је да се отрови деле на природне и индустријске:

- Природне отрове које стварају биљке и животиње називамо токсинима, а индустријске - хемикалијама. И једни и други могу да буду фатални, а то зависи у којој дози смо им изложени, и у ком временском периоду. Свака супстанца је штетна у великим кличинама. Најбољи пример за то је вода. Уколико се унесе у великим количинама, може да доведе до смртног исхода.

* Која намирница садржи највећу количину отрова?

- То је тешко рећи, али оно што је сигурно је да не постоји она која не садржи индустријске хемикалије. Хемикалије могу да доспеју у храну из животне средине. Други начин је да биљке третирамо пестицидима, па нам се ове хемикалије враћају у организам кроз њихово конзумирање, као и кроз храну животињског порекла. Трећи, подједнако битан начин је амбалажа. Она такође може да утиче да хемикалије продру у храну, а битан је и начин на који се храна чува и припрема.

Војислав Данилов

професор др Александра Буха Ђорђевић

* Постоји ли начин припреме хране којим се смањује могућност да се она контаминира?

- Постоји посуђе које је мање штетно. Припремање хране у пластичном посуђу, подгревање и чување топле хране у њој није најбољи избор с обзиром на то да пластика садржи велики број хемикалија. Поготово оштећена пластика. Што се тиче здравијих опција, то је чување и сервирање хране у стаклу. Стакло је инертан материјал и минималан број супстанци ће из ове амбалаже да продре у храну. Идеално је да се храна термички обрађује у посуђу од челика, а да се избегава тефлон.

* На који начин можемо да препознамо да је тело пуно токсина?

- У ретко којим ситуацијама ће тело да буде засићено отровима. Значи то су већ ситуације када говоримо о акутном тровању, када је дошло до велике изложености конкретној хемикалији у кратком периоду. Оно о чему сада причамо је хронична изложеност хемикалијама у малим количинама. Ми никада нећемо имати јасне симптоме који ће да нас упозоре да је до тровања дошло. Хронична изложеност хемикалијама јесте значајна зато што је наше здравље производ генетике, и свега онога са чиме се сусрећемо током живота. Комбинација ова два фактора одређује наше здравље.

Фото Схуттерстоцк

* Када говоримо о природним отровима, јесу ли они јаки као индустријски?

- Јесу. Неки од најјачих отрова су природног порекла. Ту би требало поменути афлатоксине, природне отрове које стварају гљивице и могу се наћи у житарицама и млеку. Афлатоксин б1 се сматра врло канцерогеним.

* Да ли токсини из хране изазивају гојазност и дијабетес?

- Да. То су отрови које називамо ендокриним омотачима. То је специфична група отрова, који се у организму претварају да су наши хормони. А, хормонска равнотежа је врло битна за очување здравља. Нарочито је организам на ове отрове осетљив у току развоја, дакле у раном детињству, када се ендокрини систем и сви други органи развијају. Ови отрови могу особу да предиспонирају за гојазност и за дијабетес, чак и када је мајка током трудноће била њима изложена.

Алкохол никако

* Постоји веровање да је чашица домаће ракије лек. У којој мери је алкохол токсичан?

- Моје мишљење је да алкохол уопште не би требало да се конзумира, а поготово не током трудноће. Алкохол изазива зависност, а хронична изложеност може да оштети јетру и централни нервни систем и развије бројне облике ризичног понашања.

* На који начин да смањимо изложеност отровима?

- Законска регулатива заиста покушава да иде у корак са науком, и оне хемикалије које су некада биле у употреби, а доказало се колико су опасне се више не употребљавају или су сведне на минимум. Чињеница је да регулатива увек касни за науком, али је то донекле нормално. Ипак, најбитнији су наши здрави избори, а то је да избегавмо пластику, да конзумацијом цигарета и алкохола не доприносимо већој изложености штетним хемикалијама него што је то потребно.

* Да ли је тачно да стрес и негативне емоције представљају озбиљан извор токсина?

- Стрес и негативне емоције су део нашег свакодневног окружења и то у комбинацији са изложеношћу хемикалијама, кроз биохемијске процесе може да одреди каквог ћемо да будемо здравља.

БОНУС ВИДЕО - ТОП ПЕТ СУПЕР ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА: Момчило Антонијевић гост подкаста Др Новости 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

РЕВАНШ АЛБАНЦИМА ОД ГРОБАРА И ДЕЛИЈА: Ово се на ЕУРО 2024 десило дан након што се величала велика Албанија (ФОТО)