УПАЛА ЖЕЛУЦА: Седам биљака које могу да ублаже гастритис

Novosti online

04. 04. 2024. у 07:30

УПАЛА желуца, желудачне слузнице или гастритис су исти проблеми које карактерише запаљење меке слузокоже желуца, односно облоге која је заштитна баријера овог органа.

УПАЛА ЖЕЛУЦА: Седам биљака које могу да ублаже гастритис

Фото Shutterstock

Упала желуца алармира да је орган „нападнут“ патогенима, било услед инфекције, због неке супстанце која је прогутана или због неке хемикалије за варење.

Упала желуца дешава се кад имуни систем уочи „претње“ слузокожи

Упала желуца или гастритис је упала слузнице желуца, облоге или слузокоже желуца која га штити од киселина, ензима и микроорганизама који свакодневно пролазе кроз њега. Гастритис се дешава када имуни систем открије претњу овој баријери и тада покреће упалу у ткивима како би помогао у борби против инфекција и подстицао зацељивање.

Гастритис може бити акутни или хронични. Акутни гастритис је изненадан и привремен, а услови који га изазивају такође су акутни. Хронични гастритис је дуготрајно стање, иако можда неће бити примећен све веме (или уопште). Има тенденцију да се постепено развија, као резултат другог хроничног стања.

Фото: Free Images Pixabay

 

Гастритис или упала желуца може да има и одређеније име, у зависности од узрока. Неки примери су:

Инфективни гастритис

Гастритис изазван лековима
Гастритис изазван алкохолом
Гастритис изазван стресом
Аутоимунски гастритис
Еозинофилни гастритис.

Фото Shutterstock

Симптоми упале желуца

Гастритис можда неће изазвати никакве приметне симптоме, а ако почну да се осећају то значи да је реч о о тежем облику гастритиса, који траје већ дуже време. Симптоми могу да се јаве када је слузница желуца довољно истрошена да више не може да се брани од сопствених киселина и ензима. Киселине могу изазвати симптоме лошег варења или изазвати чир на желуцу, који боли и може да крвари. Симптоми могу да буду:

Губитак апетита или осећај ситости убрзо након јела

Бол у стомаку и надимање
Мучнина и/или повраћање
Мелена – црна крв у столици (у случају чира на желуцу)
Црна крв у садржају након повраћања.

Упала желуца може да се ублажи природним лековима

Фото: Free Images Pixabay

Сладић – Корен сладића најбоље је користити као чај или биљне капи. Делује као природни кортикостероид, против јакога гастритиса, а уједно као антидепресив јер смирује и опушта. Посебно је благотоворан код гастритиса и чира на желуцу.

Фото: Free Images Pixabay

Камилица и матичњак – Ако се користе као чај изузетно обе биљке су благе и делотворне. Њихова етерична уља богата су флавоноидима, бисаболом и алдехинима, гераниолом, делују противупално и анксиолитично (опуштајуће, против страха и тескобе).

Фото Shutterstock

Ђумбир – Корен ђумбира нарендајте или ситно насеците у количини једне чајне кашичице те поједите уз лагани оброк од меса и поврћа или уз супу. Одличан је против болова, загрева изнутра и тако побољшава варење.

Фото: Shutterstock

Ким – Прстохват плода кима изгрицкајте па прогутајте. Ким, као и коморач и анис, имају карминативно дејство. Зрнца кима одлична су и против надутости, загревају и јачају желудац и црева.

Фото: Free Images Pixabay

Листићи менте – Садрже етерично уље богато ментолом – анестетиком који смирује желудачне болове. Ментом могу да се отклоне надраженост желуца, непријатна бол код жгаравице, надутост и гасови.

Фото Shutterstock

Чај од нане – Испијање чаја од нане ублажава симптоме надимања и потпомаже отпуштање гасова из организма. Нана опушта мишиће и омогућава да дигестивни гасови лакше пролазе.

Фото: Википедија

Чај од пелина – Најчешће се припрема тако да буде прејак. Мали прстохват пелина треба спустити у врућу воду само на 3 секунде! То значи, мали прстохват пелина ставити у рупичасти дозер за чај или цедиљку и само три секунде држати у врућој води и чај је готов.

(еКлиника)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо фудбалер којег Пикси и Рамбо Петковић добро памте