НИЈЕ САМО ХРАНА КРИВА ЗА МАСНУ ЈЕТРУ: Ево шта повећава ризик, а не изазива симптоме

Novosti online

02. 06. 2023. у 08:21

МАСНА јетра обично нема симптоме и то је разлог зашто многи људи на њу не обраћају пажњу док не прерасте у озбиљнији проблем. Нелечена масна јетра може изазвати неалкохолно обољење масне јетре, чија се дијагноза најчешће поставља током ултразвучног прегледа абдомена.

НИЈЕ САМО ХРАНА КРИВА ЗА МАСНУ ЈЕТРУ: Ево шта повећава ризик, а не изазива симптоме

Фото Shutterstock

Ова болест значајно оштећује јетру, а може довести и до цирозе, која је по живот опасно стање. Лекари упозоравају да присуство одређених фактора ризика попут старости и дијабетеса може додатно да погорша стање, па је веома важно препознати навике или факторе који доприносе нагомилавању масти у јетри. Како упозоравају стручњаци, постоји чак пет фактора који повец́авају ризик од настанка масне јетре.

Највећи фактори ризика:

 - гојазност

 - висок шећер у крви
 - висок ниво триглицерида
 - нездрава или неправилна исхрана
 - апнеја у сну

Иако последњи фактор може бити помало необичан, истраживања су показала да опструктивна апнеја у сну може изазвати неалкохолну масну болест јетре повећањем инсулинске резистенције, дислипидемије и упале.

Међутим, могу се јавити неки симптоми које већина људи не би повезала са масном јетром. То су тамне црне столице и тамни урин. У овом случају, требало би да потражите хитну медицинску помоћ.

(Ало)


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)