ВАЗДУХ ЈЕ ВЕЋ ПУН ПОЛЕНА: Не прескачите терапију, бреза најјаче "удара"

И. Ковачић

29. 03. 2023. у 17:00

АЛЕРГИЧНИ на полен брезе већ би требало увелико да пију терaпију, јер ваздух је пун овог алергена, који се уз амброзију сматра једним од најјачих. Од осталог полена дрвећа, према речима Мирјане Митровић, из Агенције за заштиту животне средине, присутни су брест, јасен, јова, леска, тисе, чемпрес, топола, врба, јавор и четинари.

ВАЗДУХ ЈЕ ВЕЋ ПУН ПОЛЕНА: Не прескачите терапију, бреза најјаче удара

Фото Shutterstock

Митровићева каже да бреза још није у црвеној зони, али са топлијим временом сигурно ће ускоро да пређе границу:

- Засад се бележе прекограничне вредности тисе и чемпреса, али они се не сматрају јаким алергенима.

Познато је да алергија узрокује свраб носа, очију, појаву секреције, али чњеница је да може да доведе и до синузитиса.

Код пацијената са алергијским ринитисом, контакт са инхалаторним алергеном доводи до отока слузнице носа што омета вентилацију и дренажу синуса, и доводи до заостајања секрета и осећаја пуноће и бола - каже наша саговорница. - Лечење у овом случају подразумева примену локалних и системских лекова за алергије, с тим што су резултати лечења бољи када се болује само од алергијског ринитиса. Такође, испирање носа растворима на бази морске воде донекле може да олакша тегобе и побољша функцију носа, а некада су корисне и инхалације.

Стручњаци све чешће упозоравају да алергијским тегобама додатно доприноси аерозагађење.

Научници са америчког Универзитета Станфорд спровели су испитивања на основу којих су донели закључак да превелика изложеност загађивачима, нарочито пораст загађивача у ваздуху, уз истовремено смањену изложеност бактеријама и микробима, доприноси све масовнијем оболевању од нутритивних алергија, атопијског дерматитиса, астме и алергијског ринитиса.

Честице које се налазе у ваздуху и препознате су као водећи загађивачи, а такође представљају највећи ризик за развој алергијских обољења, су приземни озон, партикуларне честице ПМ 2.5 и ПМ 10, угљен-моноксид, сумпор-диоксид и азот-диоксид.

ПРВО АЛЕРГЕН, ПА ТЕРАПИЈА

ИСТРАЖИВАЊА показују да велики број људи алергију лечи "на своју руку" употребом антихистаминика. Код одређеног број алергичних ова терапија је довољна. Међутим да би била у потпуности ефикасна и отклонила тегобе и евентуалне последице, неопходно је прво утврдити који алерген или алергени изазивају осетљивост, као и њену јачину. Осим антихистаминика у лечењу алергија се употребљавају и кортикостероиди, као и лекови из групе инхибитора леукотријена.

У наведеном испитивању са Станфорда наводи се студија спроведена на 5.000 деце узраста до шест година у којој је доказана јака веза између изложености саобраћајном загађењу и настанка астматичног бронхитиса, поленске грознице, екцема и сензибилизације код те деце.

На појаву алергија велики утицај има урбанизација која уништава биљни и животињски биодиверзитет чиме се нарушава људски микробиом који је најодговорнији за добар имунитет. Када је имунитет ван баланса тело не може да се брани од алергијских реакција и запаљенских процеса.

Међу факторима животне средине који повећавају ризик појаве алергијских обољења су и порођај царским резом, редослед рођења, изложеност дуванском диму и психосоматски фактори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао