КРВАРЕЊЕ ИЗ НОСА ЗБОГ ПОВИШЕНОГ ПРИТИСКА: Забрињавајуће – Код ОРЛ лекара све више пацијената са хипертензијом

И. К.

06. 02. 2023. у 10:50

У АМБУЛАНТЕ специјалиста ОРЛ долази велики број пацијената због крварења из носа (епистакса), које може да буде и један од симптома респираторних инфекција, али много чешће је узроковано високим крвним притиском.

КРВАРЕЊЕ ИЗ НОСА ЗБОГ ПОВИШЕНОГ ПРИТИСКА: Забрињавајуће – Код ОРЛ лекара све више пацијената са хипертензијом

Фото: Shutterstock

Такви пацијенти, у већини су заправо на погрешном месту, па дијагнозу хипертензије уместо кардиолога поставља специјалиста ОРЛ. Доктор Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ, каже да су амбуланте пуне пацијената који траже помоћ због крварења из носа:

- Епистаксе узроковане скоком артеријске тензије јављају се у свим годишњим добима, а нарочито у периодима празника, када је унос зачињене, слане и калоричне хране већи, као и унос алкохолних пића. Тако се, хипертензија по први пут открије управо у ОРЛ амбуланти у коју се пацијенти јављају због крварења из носа. Тада је након тампонаде носа неопходно да се од стране интернисте или кардиолога ординира терапија за што ефикасније спуштање притиска, а пацијенту се прописује и адекватна антихипертензивна терапија коју мора свакодневно да узима.

Наша саговорница каже и да постоје пацијенти који годинама узимају кардиолошку терапију, али не мере регуларно вредности крвног притиска и не иду на редовне контроле, тако да и они развију повишене вредности притиска због којих крваре на нос:

- Посебно тешка су она стања у којима пацијенти узимају лекове против згрушавања крви, али не контролишу редовно параметре који указују на то да ли су лекови добро дозирани или дозу треба смањити или повећати. Када пацијент има и повишен притисак и продужено згрушавање крви због лекова које узима, крварења је веома тешко зауставити и такви пацијенти се најчешће хоспитализују.

Фото: Архива Новости

Докторка Ваљаревић саветује да уколико се деси крварење из носа, никада не забацујте главу уназад јер то доводи до сливања крви низ ждрело, што може да доведе до надражаја слузнице желуца, због прогутане крви, повраћања и додатног губитка течности, електролита као и до веће узнемирености пацијента. Будите у седећем положају, са главом нагнутом пут напред. Такође, потребно је да се издува сав крвави садржај из носа, потом стегне врх носа прстима у трајању од минут до два. Хладне облоге стављене иза врата могу да помогну у заустављању или смањењу крварења.

У РИЗИКУ ДИЈАБЕТИЧАРИ

ПРЕМА подацима из студија, код око пет одсто пацијената са епистаксом долази до смртног исхода и поред свих примењених мера болничког лечења. У већем ризику од компликација јесу пацијенти са придруженим обољењима - дијабетичари, пулмолошки и бубрежни болесници, пацијенти са обољењима јетре, хематолошки и имунокомпромитовани пацијенти.

Уколико је могуће, у таквим ситуацијама требало би измерити крвни притисак и попити терапију коју је кардиолог прописао, јер на кардиолошким извештајима најчешће је написано који лек додатно да се узме уколико дође до скока притиска. Правовремена нормализација вредности крвног притиска и последични престанак крварења из носа могу да поштеде пацијента изузетно непријатне тампонаде носа.

Блажа крварења из носа уз добре вредности крвног притиска могу да се зауставе локалном применом хемостатских масти којих има у апотекама и купују се без рецепта.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени