МОЖДАНИ УДАР У 19. ГОДИНИ: Алармантно упозорење стручњака - Ово су узроци и симптоми шлога, препознајте и на време

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

24. 01. 2023. у 15:51

АКУТНИ мождани удар други је водећи узрок смрти и трећи водећи узрок инвалидитета у свету.

МОЖДАНИ УДАР У 19. ГОДИНИ: Алармантно упозорење стручњака - Ово су узроци и симптоми шлога, препознајте и на време

Фото: Shutterstock

У непроменљиве факторе ризика за ову болест убраја се и старосна доб пацијента, односно, што је неко старији сматрамо да има већи ризик да оболи. Међутим, сведоци смо да је у последњих тридесетак година све већи број младих пацијената који доживљавају мождани удар, каже, за "Новости", примаријус др сци. мед. Марјана Вукићевић, специјалиста неурологије и директорка Болнице "Свети Сава" у Београду.

- Ако, условно речено, морамо повући неку границу, млађи одрасли су особе испод педесете године старости. Деведесетих година прошлог века млађи пацијенти чинили су од пет до 10 одсто свих оболелих од можданог удара, а према најновијим студијама, проценат млађих је око 15, а достиже и до 18 одсто.

* Шта је главни разлог за ову појаву и шта јој додатно доприноси?

- Разлог у првом реду чине класични васкуларни фактори ризика. Модеран живот, недовољно физичке активности, измењена исхрана која је богата солима, мастима и шећерима - све ово изазива рану појаву повишеног крвног притиска, шећерне болести и повишених масноћа у крви.

* Које придружене болести има млађи свет? Знају ли за њих пре него што доспеју у болницу и лече ли их?

- Повишен крвни притисак, шећерна болест и повишене масноће у крви у последњих неколико деценија нису везани само за старију популацију. У клиничкој пракси често виђамо млађе пацијенте који знају за хипертензију или шећерну болест, обољења која нису озбиљно схватали и самим тим нису их ни лечили. С друге стране, неки пацијенти нису знали да имају озбиљне факторе ризика јер се нису ни контролисали, или ако су знали, болест није била добро контролисана. Нажалост, последица ових нелечених фактора ризика су многе васкуларне болести, између осталог и мождани удар.

Фото: Новости

* Откуд хроничне болести код млађе популације?

- То је посебна тема. Узроке би требало тражити, као што рекох, у промени стила живота, у првом реду небалансираној исхрани. Пре неколико деценија она није била пуна шећера, соли и засићених масних киселина као данас. Затим, ту је начин живота који подразумева вишесатно седење и мањак физичке активности. Такође, не можемо заобићи ни хронични стрес, као и злоупотребу токсичних супстанци, у које спадају пушење, алкохол и психоактивне супстанце, поготово код млађих. Пандемија вируса корона нам је показала да овај вирус, такође, може бити фактор ризика, како код старијих, тако и код млађих пацијената.

* Јавља ли се инфаркт мозга и код младих који немају набројане факторе ризика?

- Да, постоји група млађих пацијената са можданим ударом који немају ове класичне васкуларне факторе ризика. Код њих мождани удар може настати као последица три најчешће групе поремећаја. Једној групи припадају болести срца, било структурне, било у виду поремећаја срчаног ритма, другу групу представљају болести крви, које доводе до повећаног згрушавања крви, док су у трећој групи болести артерија.

* Колико година имају најмлађи пацијенти?

- Најмлађи пацијент који је лечен у овој установи због можданог удара имао је 19 година. Тренутно је на лечењу код нас пацијенткиња стара 23 године, код које је мождани удар настао као последица раслојавања зида крвног суда у врату, тј. дисекције артерије након повреде. Ово је уједно и један од најчешћих узрока можданих удара код младих.

У РИЗИКУ У ЦЕЛОМ СВЕТУ

* КАКВА је ситуација у Европи и свету?

- Учесталост и смртност од можданог удара је нижа у високо развијеним земљама у свету и Европи због побољшања превенције, дијагностике и лечења. Међутим, учесталост можданих удара код млађих пацијената је у порасту у свим регионима света.

* Које су последице оваквог оболевања код тако младе популације?

- Последице можданог удара могу бити физичке, менталне и емоционалне, а често су комбинација ове три компоненте. Значајно је да се мождани удар може лечити специфичном терапијом у првих шест часова или мало дуже, због чега је од највеће важности да пацијенти препознају симптоме и да се јаве у најближу неуролошку амбуланту. Сви који приме овакву специфичну терапију имају значајно бољу прогнозу и мањи ризик од смрти или тешког инвалидитета, па тако и они млађи. Последице тешког можданог удара код радно способних пацијената су и социјалне природе, јер осим што особа више није способна да ради и привређује, више година ће провести са инвалидитетом, а биће им неопходна туђа помоћ у збрињавању. Наравно, има и оних који се потпуно опораве и врате претходном животу.

* На које симптоме би млађи свет требало да обрати пажњу?

- Симптоми, како код младих, тако и код старијих пацијената, јесу нагла слабост, утрнулост или неспретност једне стране тела, сметње с говором било у виду неразумљивог говора или неразумевања туђег говора, затим мучнина, вртоглавица и нестабилност при ходу, уз обично још неке неуролошке симптоме као што је појава дуплих слика. Некада, неколико сати или дана пре можданог удара, могу се појавити упозоравајући знаци, као што је безболан губитак вида на једном оку, или пролазни поремећај говора, што би свакога требало одмах да наведе да се јави у дежурну неуролошку амбуланту, како би се евентуална појава можданог удара спречила.

Фото: Новости

* Шта можемо очекивати за 10 или 20 година?

- Са развојем нових технологија и лекова у медицини, лечење одређених стања је постало брже и боље. Од 2015. године мождани удар се лечи и механичким вађењем тромба из запушене артерије, а садашња тенденција је да се време до могућег започињања овакве терапије продужи. Наравно, популацију би требало редовно информисати и подсећати о симптомима можданог удара, а сваки појединац би требало да води рачуна о свом здрављу, најпре о превенцији.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ОТКРИВЕНО КОЈИ ЈЕ БИО АВИОН: У трагедији погинуо брачни пар