НЕ ЗАНЕМАРУЈТЕ СИМПТОМЕ: Када се открије на време, рак крви је излечив

И. К.

02. 12. 2022. у 22:00

НА ПРАГУ 65. године четири од 100.000 особа оболи од дифузног Б крупноћелијског лимфома (ДБКЛ).

НЕ ЗАНЕМАРУЈТЕ СИМПТОМЕ: Када се открије на време, рак крви је излечив

Фото: Shutterstock

С обзиром на то да су симптоми овог малигнитета крви врло неспецифични, он се углавном открива у узнапредовалој фази. Када се детектује на време, код чак 60 одсто пацијената применом терапије постиже се излечење.

Доцент др Оливера Марковић, хематолог Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса" каже да је ДБКЛ најчешћи од шездесетак врста лимфома, а истовремено је и најагресивнији:

- Симптоми овог обољења су безболно увећање лимфних чворова, најчешће на врату или под пазухом, благо повишена телесна температура, губитак телесне тежине, ноћно знојење, умор, малаксалост и свраб коже. С обзиром на то да је реч о симптомима који могу да се повежу са бројним другим стањима, чак и лекари опште праксе често не препознају ово обољење.

Наша саговорница напомиње да ДБКЛ најчешће настаје у лимфним чворовима, односно лимфном ткиву, али да може да се развије и у нервном систему, желуцу...

- Зависно од локације, он може да даје симптоме неуролошке болести, или ако погоди желудац онда упућује на проблеме са дигестивним трактом - каже др Марковић.

Када се посумња на овај малигнитет крви, кључна дијагностика је хируршко вађење неког од лимфних чворова или вађење костне сржи.

- Само овим хистопатолошким анализама можемо да утврдимо тачну дијагнозу као и подтип ДБКЛ - каже др Марковић. - Од значаја је и примена скенера и ПЕТ скенера.

ВАЖНА И ИСХРАНА

ОСИМ адекватне терапије, свим оболелим од хематолошких малигнитета је потребна и одговарајућа исхрана.

- Хематолози често немају довољно времена да посвете пацијенту и едукују га како би свакодневно требало да се храни - каже Маја Коцић. - Зато смо на сајту нашег Удружења оболелима омогућили ове информације.

С обзиром на то да је ДБКЛ врло агресивна форма малигнитета, уколико се не спроводи његово лечење исход је фаталан.

- Применом терапије која се код нас и свету користи већ 20 година, 60 одсто оболелих може да буде излечено - каже Маја Коцић, председница удружења оболелих од лимфома "Липа". - Међутим, код 40 одсто пацијената ДБКЛ се након примене терапије прве линије враћа. Њима је спас у иновативним лековима који код нас, за разлику од Словеније и Хрватске, још нису доступни о трошку здравственог осигурања.

Стручњаци апелују да је пандемија ковида умногоме допринела да се пацијенти са овим обољењем у последњих годину дана упућују хематологу када је болест узнапредовала, што такође утиче на нужност примене иновативне терапије која је за одређени број пацијената једини спас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОНОСНА НА СИНА: Срна Ланго поносна на своје дете