НАЈМЛАЂЕ ДЕТЕ НА ДИЈАЛИЗИ ЈЕ БЕБА: Бубрег у Србији чека 30 деце, 2.000 пацијената на листи за трансплантацију

Novosti online

07. 10. 2022. у 00:39

ТРИДЕСЕТОРО деце из Србије пацијенти су на дијализи, каже председница Удружења "Донорство је херојство" Ивана Јовић. Додаје да је најмлађе дете на дијализи на Универзитетској дечкој клиници у Тиршовој беба, рођена 2021. године.

НАЈМЛАЂЕ ДЕТЕ НА ДИЈАЛИЗИ ЈЕ БЕБА: Бубрег у Србији чека 30 деце, 2.000 пацијената на листи за трансплантацију

Фото: Пиксабеј

На конференцији одржаној у Београду троје представника пацијената и представник Министарства здравља уочи Међународног дана донора, који се обележава 12. октобра, говорили су о потребама пацијената, не само на дијализи, тј. оних који чекају бубрег, већ и о потребама пацијената са оболелом јетром, срцем, рожњачом, а како је најављено, у скорој будућности - и пацијената са тешким болестима плућа.

Према процени, у земљи је око 2.000 пацијената који чекају трансплантацију. Како др Војислав Радосављевић из Управе за биомедицину наводи, листе нису прецизне, јер се стално мењају. Два су разлога за то - неки пацијенти се стављају на листу као нови, неки са листе, нажалост, умиру.

Према његовим речима, у земљи је око 1.000 пацијената који чекају трансплантацију рожњаче, има 700-800 оних који чекају трансплантацију бубрега, око 60 оних који чекају јетру и око 40 оних који чекају плућа.

- Постоји листа чекања и за плућа која се тек формира, и њих је око 60 - каже Радосављевић, додајући да се ради на едукацији тима за трансплантацију, те да је са технолошко-медицинског аспекта ова трансплантација компликованија у односу на оне које се већ раде у земљи: бубрега, јетре, срца и рожњаче: - Радимо на томе да остваримо прву трансплантацију плућа у наредној години.

Фото: Профимедиа/инстаграм урсулалолитас

Новина за пацијенте са листе чекања јесте да је трансплантација бубрега са живог донора "враћена" у Србију, те да је у периоду од јуна обављено 14 таквих трансплантација код нас.

- На ВМА је обављено шест трансплантација бубрега са живог донора, у Клиничком центру Војводина 5, у КЦ Ниш две и у КЦС једна - истиче Радосављевић.

Поред ових добрих вести, у протеклом периоду бележимо и једну поражавајућу статистику. Било је 14 потенцијалних донора и ниједне сагласности породице за донирање њихових органа.

- И у свету је 50 одсто одбијања, али није 100 одсто - каже доктор у нади да ће се апелима подићи свест о спасавању живота донирањем органа мождано преминулих пацијената.

БОНУС ВИДЕО - “5 МИНУТА СА” ПЧЕЛАРОМ: Све тајне племените вештине – ево како да препознате прави мед

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ОБОЛЕЛИ ВИЛИС У СВАЂИ СА ОБОЖАВАОЦИМА: Тема је његов популарни филм - гледаоци му НЕ дају за право (ВИДЕО)