ПРОБЛЕМИ СА СТОМАКОМ ДОЛАЗЕ ИЗ МОЗГА: Бол у желуцу и грчеви у цревима и због анксиозности, стреса и депресије...

И. Ковачић

05. 10. 2022. у 10:50

ОСЕЋАЈ "лептирића у стомаку" или треме и појава дијареје пред неки значајан догађај нису случајни.

ПРОБЛЕМИ СА СТОМАКОМ ДОЛАЗЕ ИЗ МОЗГА: Бол у желуцу и грчеви у цревима и због анксиозности, стреса и депресије...

Фото Shutterstock

У људском гастроинтестиналном систему налази се више 100 милиона нервних ћелија и зато се поуздано може рећи да је стомак - други мозак. Код 60 одсто пацијената проблеми са цревима и варењем узроковани су проблемима у глави и зато се лече на два фронта: и менталном и гастроентеролошком.

У интервјуу за "Новости" доцент др Срђан Марковић, гастрохепатолог Клиничко-болничког центра "Звездара", каже да су стомак и мозак повезани и физичким и биохемијским путем преко сигналних молекула:

- Најдужи нерв у нашем телу, nervus vagus, повезује мозак и гастроинтестинални тракт и преноси сигнале у оба правца. Стручан назив за нервне ћелије у цревима је ентерички нервни систем. Њега сачињава више нервних ћелија него кичмену мождину и периферни нервни систем. Осим тога, у нашим цревима се производи више од 30 различитих неуротрансмитера, сигналних молекула који првенствено своју функцију испуњавају у мозгу. Око 95 одсто серотонина, познатијег као хормон среће, производи се, такође, у цревима.

* Дакле, ако смо лоше расположени, то може да се одрази на желудац, а ако се преједемо, на концентрацију?

- Јесте: веза између стомака и мозга је двосмерна. Када постоји проблем у стомаку, он ће послати сигнал мозгу да нешто не ваља, а са друге стране, проблеми у глави одразиће се на стомак. Тако стомачни проблеми могу бити последица или узрок анксиозности, стреса и депресије...

Фото: Приватна архива

Др Срђан Марковић

* Одакле долазе емоције, из стомака или мозга?

- И та веза је двосмерна. С разлогом се каже да пут до мушког срца води преко стомака. Иначе, реч емоција потиче од латинске речи emovere - што значи покренути се, односно представља енергију која се креће и управо ове енергетске струје могу убрзати или успорити рад црева. То ће последично довести до надимања, опстипације, пролива, хроничног бола. Са друге стране, поремећаји у цревима могу довести до депресије, анксиозности, даље и до аутизма. Значи, наша црева су такође задужена за емоције и осећаје у нашем мозгу. Главни кривци за ту појаву су управо бактерија у цревима, односно наша микробиота.

* Које су бактерије у цревима најбитније?

- Све су подједнако битне, а процењује се да је њихов број око 1.000, што премашује број ћелија у нашем организму за 10 пута. Међутим, постоје и студије које показују да је тај однос 1:1. Дакле, са разлогом неко може да помисли да смо ми у ствари сачињени од бактерија, или да смо ми једна велика бактерија. Управо ове бактерије производе преко стотину неурохемикалија које утичу на рад нашег мозга, регулишући базичне физиолошке процесе, а са друге стране утичу и на учење, меморију и расположење. Зато морамо да пазимо шта једемо и како хранимо наше бактерије.

* Колико често се у пракси срећу пацијенти код којих се посумња да их упорни гастритис или диспепсија прате због нервозе?

- Синдром нервозних црева (ИБС) и функционалне диспепсије јављају се у амбуланти код шест од 10 пацијената. Ти пацијенти су заправо најтежи, они носе хрпу папира и налаза са собом, који су уредни, међутим имају прави проблем и оптерећење, те смањен и квалитет живота, стога захтевају озбиљан приступ и рад како би се проблем решио. У многим студијама и радовима који су спроведени, стрес на послу повезан је са појавом диспепсије. Добро је познато да пролонгирани стрес може довести и до такозваних стрес улкуса односно до чира. Код ових пацијената је неопходно лечити и мозак и црево.

ПРВО ПРОМЕНА ЖИВОТНИХ НАВИКА

* Како се лечи синдром нервозних црева?

- Терапијски приступ је увек индивидуалан, може подразумевати нефармаколошке и фармаколошке мере, а заснива се на лечењу предоминантног симптома. Важно је да пацијенту објаснимо стање њему разумљивим језиком, као и да од пацијента сазнамо која су његова очекивања од терапије и циљеви које жели да достигне, како бисмо на најбољи начин прилагодили терапију. Када говоримо о нефармаколошким мерама, многи научници сматрају да би промена животних навика, а пре свега хигијенско-дијететског режима, требало да буде први приступ у лечењу синдрома нервозог црева, без обзира на то о ком подтипу ИБС-а је реч. Алтернативна медицина, такође, може имати улогу у нефармаколошком лечењу ИБС-а, мада се резултати досадашњих истраживања још нису усагласили у вези са њеном ефикасношћу.

* Многи подригују на нервној бази, зашто?

- Објашњење је врло једноставно. Када смо под стресом, понекад брже дишемо и гутамо вишак ваздуха, који ће морати на неки начин да изађе из нашег дигестивног тракта, најкраћи пут је управо онуда куда је и ушао, а то је управо подригивањем.

* Чини се да код младих људи најчешће "ради" веза стомак-мозак?

- Стрес и нервоза су чешћи код младих људи, па и самим тим дигестивни симптоми који могу настати у стресном окружењу. Потребна је добра процена колики је удео стреса у дигестивној симптоматологији и које пацијенте испитивати, јер гастроентеролошка дијагностика није омиљена међу пацијентима, али је у појединим случајевима од огромног значаја.

БОНУС ВИДЕО - БЕОГРАД КАО ВАЖНА СТАНИЦА: Некад је “Оријент експрес” јурио Европом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону