ДО ЛЕКА ПРЕЂУ И 500 КИЛОМЕТАРА: Поражавајућа статистика о правима пацијената - Више информација добију у удружењима него код лекара

И. К.

04. 10. 2022. у 17:50

ОКО 84 одсто пацијената упознато је са својим правима: њих 29 одсто информације добија од свог лекара, 22 одсто од удружења пацијената, 17,5 процената од других пацијената, а 16 одсто са друштвених мрежа.

ДО ЛЕКА ПРЕЂУ И 500 КИЛОМЕТАРА: Поражавајућа статистика о правима пацијената - Више информација добију у удружењима него код лекара

Фото: Shutterstock

Ово је показала анкета коју је спровело Удружење пацијената Србије међу 280 чланова.

Саво Пилиповић, председник Удружења пацијената Србије, каже да само 20 одсто пацијената сазнаје за нове терапије од лекара и да је истраживање показало да неки пацијенти путују више од 250 километра у једном смеру само да би подигли бочицу лека.

О иновативним терапијама пацијенти се највише информишу захваљујући удружењима пацијената оболелих од њихове болести.

- Значај рада удружења се првенствено везује за информисање чланства о постојању иновативних терапија за њихову болест - каже Пилиповић. - Преведено у бројке, чак 64,6 одсто оболелих за нове лекове чује у удружењима, док 50 одсто њих наводи да им је на постојање неке клиничке студије у Србији указао њихов лекар.

Посредством удружења пацијената, оболели више знају и о раду усмереном на укључивање иновативних лекова на листу Републичког фонда здравственог осигурања.

Када је о употреби иновативних лекова реч, половина пацијената која их користи сматра да су ефикасни, док је друга половина према њима неодређена. Истраживање је показало да око трећине трошкова услед коришћења иновативне терапије покрива РФЗО, и то у највећој мери трошкове превоза пацијента (39,6 одсто), трошкове исхране (24,7) и трошкове смештаја (21).

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МУЖ МИЛИЦЕ НЕДИЋ ЈЕ ПОЗНАТИ НОВИНАР: Волим да чујем његове похвале о послу, а још драже су ми критике (ФОТО)