ХЕМАТОЛОГИЈА: Од рака крви оболи 500 људи годишње

В.Н.

27. 09. 2022. у 07:10

ОД мултиплог мијелома, другог по учесталости рака крви, одмах после леукемије, у нашој земљи годишње оболи 500 људи, од којих је 40 одсто њих млађе од 65 година, упозорили су стручњаци поводом месеца борбе против мултиплог мијелома.

ХЕМАТОЛОГИЈА: Од рака крви оболи 500 људи годишње

Фото Shutterstock

Истовремено су указали и на важност откривања ове болести на време и адекватан почетак лечења.

Доцент др Оливера Марковић, начелница Одељења за хематологију КБЦ "Бежанијска коса", каже да се препоручује да се једном до два пута годишње ураде лабораторијске анализе крви:

- Изражена анемија, повишене вредности укупних протеина, повишена седиментација и налаз ослабљене бубрежне функције, уз неспецифичне симптоме као што су замор, малаксалост, бол у костима, учестале инфекције, могу указивати на мултипли мијелом и тада изабрани лекар у дому здравља треба да упути пацијента хематологу на даље анализе и прегледе - објашњава др Марковић.

Мултипли мијелом је малигна болест коштане сржи која захвата крвну лозу одговорну за имунитет и одбрану од инфекција и других тумора. Професор др Јелена Била, председавајућа Актива за мултипли мијелом Српског лекарског друштва каже да код мултиплог мијелома долази до неконтролисаног умножавања плазмоцита - белих крвних зрнаца у коштаној сржи, чија је нормална функција да луче антитела тзв. имуноглобулине и на тај начин штите организам од инфекција и настанка тумора.

Уз неконтролисано умножавање малигних плазмоцита стварају се велике количине нефункционалних имуноглобулина, доводећи до анемије, оштећења бубрежне функције, инфекција, оштећења костију и прелома, као и хроничног бола. n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО НИКАД НИСАМ ВИДЕО У ИСТОРИЈИ ФУДБАЛА Амер у чуду због потеза Орлова на мечу против Бразила - сви му се СМЕЈУ