САВЕТ ЗА ДОЈИЉЕ: Ако већ морате да пушите, подој три сата после цигарете

Ду. К.

10. 08. 2022. у 09:50

ПОРЕД хранљивих материја, воде и антитела, мајчино меко побољшава имунитет бебе, смањује шансу за настанак алергија, астме, разних инфекција и шећерне болести у каснијем животном добу.

САВЕТ ЗА ДОЈИЉЕ: Ако већ морате да пушите, подој три сата после цигарете

Фото: Shutterstock

У циљу подизања свести о значају и предностима дојења, сваке године у период од 1. до 7. августа обележава се Светска недеља дојења. Заштита, промоција и подршка дојењу јесте циљ кампање које Светска алијанса за подршку дојења (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) спроводи сваке године, прве недеље августа, на различите теме. Мајчино млеко је потреба сваког детета до навршене друге године живота, а посебна пажња усмерена је на његов састав и количину. Зато је едукација дојиља о здравим животним навикама у овом периоду од посебног значаја.

- Алкохол, никотин и кофеин су супстанце чија је употреба широко заступљена у свим слојевима савременог друштва. То су супстанце које изазивају зависност, због чега је од изузетног значаја улога здравственог радника у пружању савета и едукацији. Период трудноће, рађања детета и дојење могу да послуже као добар мотив да се прекине са њиховом применом - истиче Бојана Летић, магистар фармације из Фармацеутске коморе Србије.

Алкохол смањује производњу млека и рефлекс ослобађања млека. Брзо пролази у млеко, па се као последица код дојеног детета јављају поспаност, кратак сан, узнемиреност и слабије сисање. Најопаснији је унос веће количине алкохола у кратком временском интервалу. Код деце су пријављени случaјевима дубоког сна, хркања, неосетљивости на бол, слабог пулса. Иако у народу "старији" неретко добронамерно дојиљама саветују да попију чашу пива, како би се појачало стварање млека, нема доказа да било које алкохолно пиће поспешује дојење.

МАМА ФРЕНДЛИ АПОТЕКА

Са циљем подршке дојењу, у апотекама широм Србије од марта 2022., спроводи се и пројекат Савеза фармацеутских удружења Србије "Мама френдли апотека - за безбедну примену лекова у току дојења - Ваш фармацеут". Циљ пројекта је да се дојиљама пружи подршка за безбедну примену лекова, односно да наставе са дојењем уз оптималну примену лека који је безбедан и за мајку и за одојче. Пројекат су подржали Министарство здравља, Републичка стручна комисија за дојење, Удружења педијатара Србије, УНИЦЕФ и град Крагујевац.

- Најбезбедније је не конзумирати алкохол. У изузетним ситуацијама, подој одложити два сата након конзумирања једног стандарног пића, за чију елиминацију је потребно два сата, док је за елиминацију два стандардна пића потребно четири сата. Унос не треба да буде већи од два стандардна пића дневно и не више од седам стандардних пића седмично. Током хроничног уноса алкохола саветује се прекид дојења. Стандардна мера за пиће је чашица жестоког пића (0,3 дл), пола чаше вина (1 дл) или једна чаша пива (2 дл) - објашњава Летић.

Када је у питању дим цигарете, он садржи више од 400 хемикалија, цијанида, олово и чак 60 састојака који изазивају рак. Угљен-моноксид из дима се 200 пута брже везује за хемоглобин у односу на кисеоник, тако да врло брзо токсини из дувана доспевају у крвоток, а потом у млеко којим се дете храни.

- Никотин мења укус млека и смањује његова заштитна својства, смањује стварање млека и скраћује период дојења. Доказано је да дувански дим код дојиља пушача смањује прелаз јода у млеко, што за последицу може имати оштећење мозга детета и успорен ментали раст и развој. Најбезбедније је престати са пушењем. Уколико то није могуће, смањити максимално број цигарета у току дана. Између конзумирања цигарета и подоја направити размак од бар два до три сата. Такође, треба размотрити и употребу суплемената за дојиље на бази јода - саветује Летић.

Фото: Приватна архива

Што се тиче кофеина, њега има у кафи, црном и зеленом чају, енергетским пићима, али и неким лековима који се могу добити без рецепта,

- С обзиром на то да кофеин пролази у мајчино млеко, унос већих количина пића са кофеином код дојеног детета може изазвати нервозу, слабији апетит, грчеве, поремећај спавања, анемију. Дојиља би требало да избегава кафу и енергетска пића, нарочито првих месец дана након порођаја и нарочито ако је беба превремено рођена. Уколико се дојиља и одлучи да пију кафу, најбоље је попити је након подоја. Не препоручује се унос већи од 200 мг кофеина дневно, односно не више од две до три шољице домаће куване кафе, четири кратка еспреса, два дупла еспреса или три шоље чаја - наглашава Летићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу