РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ: Хркање се негативно одражава на здравље деце

И. К.

26. 07. 2022. у 14:50

ХРКАЊЕ није резервисано само за одрасле особе. Напротив, чак трећина малишана хрче током спавања, а код око пет одсто њих услед хркања јавља се прекид дисања током спавања.

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ: Хркање се негативно одражава на здравље деце

Фото Shutterstock

Ови поремећаји спавања и код деце негативно утичу на здравље. Хркање узрокује прекомерну дневну поспаност, слабљење пажње, хиперактивност...

Професор др Предраг Минић, педијатар-пулмолог Института за мајку и дете каже да су хркање и прекид дисања током сна код деце најчешће удружени са увећањем крајника:

- Дакле, услед увећања непчаних крајника или "трећег" и "језичног" крајника, који се среће код гојазних адолесцената. Такође, узрок хркања и прекида дисања током спавања може да буде и алергијска болест горњих дисајних путева, најчешће алергијски ринитис, гојазност, као и специфичне аномалије главе и зуба.

Наш саговорник наглашава да је прекид дисања у сну много опаснији поремећај и да је важан фактор ризика за настанак оштећења укупног здравља детета и његовог физичког и менталног развоја.

Фото: Free Images Pixabay

 

Постоји више знакова на основу којих можете да сазнате да ли дете хрче, поготово ако спава у одвојеној соби.

- Ови поремећаји спавања у дечијем узрасту доводе до прекомерне дневне поспаности, али је она нешто мање испољена него код одраслих, когнитивних и поремећаја у понашању, као што су хиперактивност, слабљења пажње, агресивност, шкргутање зубима, ноћно умокравање. Такође, последице могу да буду и лошији успех у школи, нарочито у математици и физици, појава гојазности или мршављења, као и кардиоваскуларних поремећаји, односно појава хипертензије.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну