ДИЈАБЕТИЧАРИМА ОЛАКШАЊЕ НЕ ДОНОСИ НИ ЛЕТЊИ ПЉУСАК: Оболели од шећерне болести најтеже подносe врућинe

И. Ковачић

11. 07. 2022. у 09:50

ВРУЋИНА код дијабетичара може да доведе и до наглог пада, и до наглог скока нивоа шећера у крви, а не прија им ни време након летњег пљуска јер варијације атмосферског притиска тада могу да узрокују како пад, тако и скок крвног притиска.

ДИЈАБЕТИЧАРИМА ОЛАКШАЊЕ НЕ ДОНОСИ  НИ ЛЕТЊИ ПЉУСАК: Оболели од шећерне болести најтеже подносe врућинe

Фото Shutterstock

Професор др Драгана Томић Наглић, ендокринолог Клиничког центра Војводине, каже да би оболели од дијабетеса ових дана чешће требало да контролишу ниво шећера у крви:

- Само на овај начин могу на време да реагују и да у договору са својим лекарем по потреби коригују терапију. Такође, требало би да уносе велике количине термички необрађене хране, дакле највише салате, да не би додатно оптерећивали систем за варење и да би обезбедили адекватан унос соли.

Наша саговорница каже да према савременим нутриционистичким схватањима дијабетичар нема рестрикције у употреби воћа, осим ако уз дијабетес има и масну јетру или високе вредности триглицерида. Значи, могуће је унети веће количине воћа са малим гликемијским индексом, као што су јабуке, бобичасто воће, док је умереност потребна у конзумирању лубенице, диње, банане.

Осим што врућина директно утиче на гликорегулацију, јер приморава организам на већу потрошњу енергије да би одржао оптималну температуру, код дијабетичара она лакше доводи и до сунчанице и топлотног удара.

ИЗМЕРИТЕ НИВО ШЕЋЕРА

МЕРЕЊЕ нивоа шећера у крви с времена на време саветује се и здравима. Јер, како показују подаци Института за јавно здравље, у Србији на једног оболелог који зна да има тип 2 дијабетеса, долази један који не зна да је болестан. Зато се за тип 2 дијабетеса каже да је тихи убица, јер дуго може да напредује, а да не даје готово никакве симптоме. Тачније, око 40 одсто оболелих од типа 2 дијабетеса не знају да имају ову болест.

- Особе оболеле од дијабетеса су склоније сунчаници у односу на здраве, јер имају нарушено функционисање аутономног нервног система, односно компензовање екстремних температурних услова процесом знојења, уз недовољну могућност контроле срчаног ритма - каже професорка Драгана Томић Наглић.

- Из ових разлога им се саветује да избегавају директно излагање сунцу и да физичку активност прилагоде тренутним условима, да не би довеле до прегревања организма и неправилности у срчаном раду. Такође, саветује им се обимна хидрација незаслађеним напицима.

Летњи пљусак обично донесе олакшање након таласа врућине, али ово правило не важи за оболеле од шећерне болести.

Фото Shutterstock

- Чињеница је да дијабетичарима без компликација и придружених болести не сметају летње кише, нити влага, више у односу на здраве особе - кажа наша саговорница. Али, дугогодишњим дијабетичарима, односно онима који имају нарушено функционисање аутономног нервног система, могу да сметају нагле промене атмосферског притиска, јер њихови крвни судови захтевају дуже време за адаптацију.

У овим околностима, како каже наша саговорница, могуће су непредвиђене варијације крвног притиска, најчешће ка нижим вредностима, али су могуће и хипертензивне кризе:

- Наше искуство показује да је дијабетичарима са хипертензијом, осим корекције терапије за шећерну болест, често потребна и корекција дозе лекова за лечење повишеног крвног притиска - наводи проф. Драгана Томић Наглић.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (1)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао