ПЕТ ЗНАКОВА КОЈИ УКАЗУЈУ НА ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК: Хипертензија често има прикривене симптоме

В. Н.

02. 07. 2022. у 19:50

ВИСОК крвни притисак постаје све чешћи међу млађим људима, што се може приписати веома стресном начину живота и лошој исхрани.

ПЕТ ЗНАКОВА КОЈИ УКАЗУЈУ НА ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК: Хипертензија често има прикривене симптоме

Фото Shutterstock

С обзиром на то да је реч о учесталом поремећају здравља многи га несвесно занемарају.

То је велика грешка, јер хипертензија важи за тихог убицу. Наиме, врло често може да има прикривене симптоме, па исход буде превремено фаталан.

Једини начин да се сазна да ли се болује од високог крвног притиска је да се редовно мери. Притисак од 140/90 ммХг и све вредности изнад тога (или 150/90 ммХг за старије од 80 година) требало би да буду разлог за забринутост.

Притисак се правилно мери три пута у размаку три до пет минута и израчуна се средња вредност. Тако се избегава грешка, јер је увек прва вредност највиша због страха од мерења, а свака следеће је нижа.

Уколико нисте скоро мерили притисак, ово су симптоми који по правилу указују на његове повишене вредности.

* * * * * * * * *

Главобоље

Један од првих знакова високог крвног притиска на који треба обратити пажњу јесте нагло повећање учесталости главобоља. Повремене главобоље су нормална појава, али без обзира на то да ли се јављају сваке недеље или чак свакодневно, о томе треба да разговарати са лекаром.

Фото Shutterstock

* * * * * * * * *

Умор и вртоглавица

Без обзира на то да ли се осећате уморно чак и након окрепљујућег ноћног сна или повремено имате вртоглавицу, то може бити последица високог крвног притиска. То је знак да у организму нема довољно кисеоника или да је крв контаминирана токсинима због поремећене функције бубрега изазване хипертензијом.

* * * * * * * * *

Крв у урину

Појава крви у урину је знак оштећења бубрега и/или уринарног тракта услед високог крвног притиска. Бубрези су одговорни за лучење хормона који помаже у регулисању крвног притиска, званог алдостерон, тако да оштећење бубрега може довести до високог крвног притиска и смрти ако се не лечи.

* * * * * * * * *

Фото: Free Images Pixabay

Бол у грудима

Висок крвни притисак повећава ризик од срчаног удара, можданог удара или срчане инсуфицијенције. Може да изазове оштећење артерија чинећи их чвршћим, смањујући проток крви и снабдевање срца кисеоником, што резултира болом у грудима који се може проширити на леђа, врат, вилицу, рамена и руке.

* * * * * * * * *

Лош вид

Људи са високим крвним притиском могу да примете да им је вид оштећен због оштећења крвних судова у очима, што значи да у мрежњачу не улази довољно крви. Ово стање се назива хипертензивна ретинопатија и често је праћено замагљеним или двоструким видом.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)