ДАР ПРИРОДЕ И ЧУВАР ЗДАВЉА: Вргањи уништавају ћелије рака дебелог црева

В. Н.

30. 06. 2022. у 19:50

ШУМЕ су тренутно препуне вргања. Зато, уколико сте у прилици и добро познајете гљиве, наберите овај дар природе, јер је изузетно користан за очување доброг здраља.

ДАР ПРИРОДЕ И ЧУВАР ЗДАВЉА: Вргањи уништавају ћелије рака дебелог црева

Фото Shutterstock

Неколико студија је показало да вргањ садржи моћне антиупалне агенсе, који могу да помогну код ублажавања симптома обољења повезаних са упалама.

У студији на животињама из 2016. године, објављеној у Америчком журналу транслационих истраживања, на пример, мишеви су лечени екстрактом вргања и дошло се до открића да су се маркери упале смањили, као и инфламаторни одговор повезан са астмом.

Једно од најимпресивнијих својстава вргања је његово потенцијално деловање на рак дебелог црева. У ствари, неке студије су откриле да ове печурке садрже моћна једињења која могу да униште ћелије рака.

Испитивање, које је објављено у часопису Food and fuction показало је да је екстракт вргања могао да изазове смрт ћелија канцера дебелог црева. И друге студије су дошле до сличних открића, па је објављено да једињења која се налазе у вргању могу да зауставе раст и размножавање ћелија рака дебелог црева.

Фото: Free Images Pixabay

Поред тога, вргањ је намирница са високим садржајем влакана, па може да делује као заштита од колоректалног канцера. Неколико студија је дошло до открића да повећан унос влакана може да се повеже са смањењем ризика од настанка колоректалног канцера.

Дијеталан, држи апетит под контролом

ВРГАЊ има мало калорија, а препун је витамина, минерала, протеина и влакана, зато је непроцењив код скидања вишка килограма. Влакна се кроз гастроинтестинални тракт крећу несварена, поспешују осећај ситости и држе апетит под контролом.

БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени