ХПВ ВАКЦИНА И ПОСЛЕ 19: Имунизација малолетника о трошку државе, остали плаћају заштиту од хуманог папилома вируса

И. К.

26. 06. 2022. у 19:50

ХПВ вакцина која штити од девет врста хуманог папилома вируса може да се прими и након 19. године, али о властитом трошку. Ово цепиво о трошку осигурања доступно је само за дечаке и девојчице узраста од девет до 19 година.

ХПВ ВАКЦИНА И ПОСЛЕ 19: Имунизација малолетника о трошку државе, остали плаћају заштиту од хуманог папилома вируса

Фото Shutterstock

- Младићи и девојке од по двадесетак година такође могу да приме ХПВ вакцину иако су већ ступили у сексуалне односе - каже др Мирјана Анђелић, међународни стручњак за дечју и адолесцентну гинекологију од 2004. године, и један од оснивача Удружења за дечју и адолесцентну гинекологију Србије.

- Јер, ово цепиво штити од девет врста хуманог папилома вируса, тако да, иако су заражени неким од њих, имаће бенефит када је о осталим врстама реч.

Вакцина против ХПВ вируса је кључна у спречавању развоја рака грлића материце, од кога је у Србији током 2020. године оболело 1.087 жена, док су битку са овим канцером изгубиле њих 453.

Фото: АП

Цепиво против ХПВ уведено је као препоручено у наше медицинске протоколе 2018, а од ове године бесплатно је за дечаке и девојчице узраста од девет до 19 година.

У две дозе вакцину добијају деца од девет до 14 година, док се за узраст од 15 до 19 година и старије вакцина примењује у три дозе.

ХПВ вируси, осим рака грлића материце, доводе се и у везу са појавом гениталних брадавица (кондилома), малигним променама на аногениталној регији, као и слузници ждрела и грла.

ХПВ цепиво тренутно није доступно у слободној продаји, али би ускоро могло да се појави, најављују надлежни, по цени од 12.000 до 15.000 динара.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи