ЗНАЦИ КОЈИ УКАЗУЈУ НА БОЛЕСТИ БУБРЕГА: Обратите пажњу на сигнале које шаље тело

В. Н.

13. 06. 2022. у 19:50

БУБРЕЗИ, иако витални органи, могу дуго времена да пропадају, а да при томе не показују значајније знаке нарушене функције.

ЗНАЦИ КОЈИ УКАЗУЈУ НА БОЛЕСТИ БУБРЕГА: Обратите пажњу на сигнале које шаље тело

Фото Shutterstock

Тек када њихов поремећај пређе одређену границу испољавају се тежи симптоми, али то већ значи да се велике количине хемијских отпадака и токсина скупљају у крви. Такође, тада долази и до великог губитка неопходних хемијских супстанци излучивањем у мокраћу и цео организам може да колабира.

Зато је важно препознати ране знаке обољења бубрега, јер оно у великој мери може да се заустави ако се открије на време. Посебну пажњу на ове виталне парне органе требало би да обрате особе које болују од дијабетеса, хипертензије, болести срца, гојазни, пушачи и старији од 65 година.

Лекари сугеришу да обратите пажњу на неколико знакова упозорења, које не треба занемарати и због којих је потребно отићи код лекара и проверити како бубрези функционишу.

* * * * * *

Боја урина

Промена боје урина би могла да указује на присуство протеина у мокраћи. Такође, уколико имате потребу да чешће мокрите, посебно ноћу, то може да буде и знак болести бубрега. Јер, када су оштећени бубрежни филтери, то може да узрокује чешће мокрење.

Свраб

Здрави бубрези уклањају вишак течности, помажу при стварању црвених крвних зрнаца и одржавају потребан ниво минерала у крви. Кожа која сврби и изразито је сува, може да буде знак да бубрези више нису у стању да филтрирају вишак фосфора, који се таложи на кожи. Такође, кожа може попримити веома бледу или жућкасту боју.

Отоци

Смањена функција бубрега може да доведе до задржавања натријума (соли), што за резултат има отицање стопала или зглобова. Истовремено, оток стопала и потколеница може да буде знак и обољења срца, болести јетре и хроничних проблема са проширеним венама ногу.

Грчеви

Дисбаланс електролита може да буде последица поремећене функције бубрега. На пример, низак ниво калцијума и лоше контролисан фосфор могу допринети честом грчењу мишића.

Малокрвност

Накупљање токсина у криви услед нарушене функције бубрега може да доведе до смањеног апетита, а самим тим и до појаве анемије или малкорвности. Уз то, анемија настаје и као продукт ослабљене производње бубрежног хормона који шаље сигнал телу да производи црвена крвна зрнца која преносе кисеоник по целом телу.

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

ПРЕШЛИ СТЕ ПЕДЕСЕТУ? Шта треба да избегавате од намирница, а шта да уврстите у јеловник

ПРЕШЛИ СТЕ ПЕДЕСЕТУ? Шта треба да избегавате од намирница, а шта да уврстите у јеловник

ВЕЋИНА нас не размишља превише о болестима срца и крвних судова док неко у нашој близини не доживи здравствене тегобе. Ово нарочито важи за оне који су ушли у шесту деценију.

19. 03. 2023. у 13:58

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)