ОБАВЕЗНЕ НАОЧАРЕ СА УВ ФИЛТЕРОМ: Сунчеви зраци могу да оштете вид, заштита неопходна код сувих очију

И. К.

13. 06. 2022. у 09:50

КАКО се саветује заштита коже од сунчевих зрака, исто тако се саветује и заштита ока наочарима са стаклима која имају УВ заштиту.

ОБАВЕЗНЕ НАОЧАРЕ СА  УВ ФИЛТЕРОМ: Сунчеви зраци могу да оштете вид, заштита неопходна код сувих очију

Фото Shutterstock

Јер, превелико излагање сунчевој светлости има потенцијал да наруши здравље чула вида.

Доцент др Дејан Рашић, специјалиста офталмологије, офталмохирург и специјалиста патологије, каже да наочаре за сунце највише пријају онима који пате од сувог ока:

- Њима овај вид заштите значајно може да олакша симптоме овог стања - каже др Рашић.

Доктор Рашић саветује да наочаре за сунце носе људи који раде у пољу цео дан, грађевински радници и путари:

- Ако им сметају тамне наочаре, онда би било добро да бар носе качкет или шешир са великим ободом. Јер, на овај начин могу превентивно да делују да не оболе од катаракте, птеригијума (задебљања вежњаче) и карцинома вежњаче.

Док је већина људи чула за катаракту, болести вежњаче или конјуктиве су мање познате.

Фото Shutterstock

Када је реч о птеригијуму, не зна се тачан узрок настанка, али је утврђено да се јавља чешће у медитеранским земљама где дувају ветрови и јаче је УВ зрачење. Промена се обично јавља код старијих особа, мада се може јавити и код млађих које су више изложене сунцу и ветровима.

У почетној фази птеригијума се види као мало задебљање на конјунктиви на коме су уочљиво проширени крвни судови. Напредовањем болести ово задебљање постаје све веће и видљивије и почиње да прераста преко рожњаче. У узнапредовалим случајевима може довести до појаве астигматизма значајног степена или до губитка вида ако пређе преко централног дела рожњаче.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени