УБЛАЖИТЕ ОТОК НОГУ: Радите ове вежбе јер тако убрзавате проток крви

В. Н.

25. 05. 2022. у 09:50

ДУГОТРАЈНО седење и стајање веома лоше утичу на крвоток, чак и код здравих особа. Последица овог положаја тела је искључивање "испумпавајућег" дејства мишића на вене ногу и тако долази до застоја крви, успореног протока и на крају - отицања.

УБЛАЖИТЕ ОТОК НОГУ: Радите ове вежбе јер тако убрзавате проток крви

Фото Shutterstock

Зато је, саветују лекари, битно при дугом седењу или стајању радити вежбе стопалима и потколеницама, као да се пумпа крв, јер оне убрзавају њен проток.

Ове тегобе могу да се ублаже босоногим ходањем по трави, као и вожњом бицикла, када за то постоје услови.

Вежбе можете да радите кад год вам се за то укаже прилика.

Истезање стопала

Из седећег положаја савијајте прсте на ногама ка себи, што више. Поновите више пута. Код куће седите на под и испружите ноге испред себе, обмотајте пешкир око стопала и повуците оба краја пешкира док су вам пете ослоњене на под, тако да вучете средњи део стопала и прстију према себи. Останите тако четири-пет секунди, па се вратите у првобитни положај. Поновите ову вежбу четири пута.

Јачи рис

Седите на столицу са исправљеним леђима. Једна нога је ослоњена на под под правим углом, а другу испружите и ослоните на пету. На рис ставите неки терет, на пример паковање пиринча тешко један килограм, па прсте повлачите у правцу колена. Урадите вежбу 10 пута, па промените ногу.

Истезање зглобова

Заузмите стојећи став, нога једна уз другу. Подигните колено колико год можете, ухватите стопало и заврните га уназад, затим испружите ногу и заврните стопало напред. За сваку ногу вежбу поновите пет-шест пута.

Савијање прстију

Ову вежбу можете да практикујете само код куће. Седите на под и испружите ноге. Покушајте да савијете прсте док су вам пете подигнуте, па останите у тој позицији пет секунди. Вежбу поновите четири-пет пута.

Витки листови

Станите боси на узвишење, на пример на вагу за мерење тежине и полако подижите и спуштајте стопало савијајући ногу уназад. Поновите вежбу осам пута са три паузе.

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)