НЕ КИЈА СЕ САМО ЗБОГ АЛЕРГИЈЕ: Полени стварају бројне тегобе, али нису једини узрок тешкоћа са дисањем

И. Ковачић

23. 05. 2022. у 20:00

УКОЛИКО често кијате могуће је да вас иритира неки од полена дрвећа и трава, али често кијање, осим алергенима, може да буде узроковано и бројним другим честицама, као што су неке од компоненти парфема, па чак и љуте хране.

НЕ КИЈА СЕ САМО ЗБОГ АЛЕРГИЈЕ: Полени стварају бројне тегобе, али нису једини узрок тешкоћа са дисањем

Фото Shutterstock

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ, каже да је могуће да неко има алергијски ринитис, а да и поред успешног лечења, ипак, повремено кија, јер га на овај рефлекс наводе неки сасвим други иританси.

- Кијање је заштитни механизам којим се уклањају стране честице и секрет из носних шупљина - каже др Ваљаревић.

Као најчешће узрочнике кијања, а да нису полени, наша саговорница наводи прашину, буђ, компоненте парфема, дезодоранаса или освеживача простора.

- Ових супстанци или честица у ваздуху некада може да има много па особа почне да кија, а неки су толики преосетљиви да се и на сасвим мали број "иритантних" честица покреће ова рефлексна одбрана слузнице носа - објашњава др Ваљаревић.

Наша саговорница наводи да је рефлексно кијање често код људи који су професионално изложени иритансима као што су азбест, брашно, цемент, угаљ, пестициди, хербициди и друге хемијске супстанце:

Фото: Приватна архива

Доктор Светлана Ваљаревић

- Значи, оно није последица алергије већ иритације носа честицама које организам настоји да кијањем уклони. Рефлекс кијања, такође, може да буде изазван љутом храном, бибером и другим зачинима. У овим случајевима слузница носа најчешће је надражена капсаицином који је активна компонента љутих папричица, али слузницу носа могу да надраже и рен, васаби, кари, лук, вруће супе или алкохол.

Када су симптоми у виду цурења из носа приликом конзумирања одређене врсте хране веома изражени, поставља се посебна дијагноза.

- Тада говоримо о густаторном ринитису - објашњава др Ваљаревић. - За ово стање не постоји никаква терапија, нити се може спречити сем избегавањем поменуте хране, али са друге стране, стање је потпуно безопасно. Исто важи и за оне који кијају након излагања јако блештавом светлу или након чупања обрва.

Докторка Ваљаревић каже да се приликом кијања из носа распрши око 40.000 капљица.

- Зато је савет да се код алергијског кијања и кијања изазваног иритацијом носе заштитне маске, испира нос физиолошким раствором, а од лекова у одређеној мери могу да помогну локално примењени кортикостероидни спрејови и антихистаминици. Избегавање иританаса који доводе до кијања јесте најбоље решење, али најчешће није могуће.

Фото Схуттерстоцк

 

Без насилног заустављања

КИЈАЊЕ не би требало насилно заустављати, каже др Светлана Ваљаревић:

- То може да доведе до пуцања крвних судова. Наиме, кијање почиње дубоким удахом после кога следи форсиран издах па се кроз душник и гркљан ваздух снажно избацује кроз нос и уста. Дакле, то је полуаутономни рефлекс, што значи да постоји одређени степен контроле над њим, значи може да се заустави, али се то не препоручује.

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста