СВЕ МАСОВНИЈЕ ЗАПАЉЕНСКЕ БОЛЕСТИ ЦРЕВА: Oд 10.000 оболелих, сваки пети млађи од 20 година

Б. Р.

19. 05. 2022. у 10:50

ДАНАС се обележава Светски дан запаљенских болести црева/ИБД (Кронова болест и улцерозни колитис), под слоганом "Живот за петицу".

СВЕ МАСОВНИЈЕ ЗАПАЉЕНСКЕ БОЛЕСТИ ЦРЕВА: Oд 10.000 оболелих, сваки пети млађи од 20 година

Фото Shutterstock

Реч је о запаљенским болестима црева, које се најчешће развијају између 20. и 30. године живота. Пацијенти свакодневно живе са изузетно непријатним симптомима, због чега избегавају путовања, изласке из куће, плаше се непредвиђених ситуација у којима могу да се нађу. Често се сусрећу и са неразумевањем, не само околине, већ и чланова породице. У свету болује око 10 милиона особа, док се у Србији претпоставља да са запаљенским болестима црева живи око 10.000 људи, од чега су 20 одсто млади до 20 година.

О Кроновој болести и улцерозном колитису мало се прича због симптома, попут великог броја хитних и неконтролисаних столица у току дана, понекада и до 20, крварења из црева, губитка тежине, високих температура и болова у стомаку. Често се догађа да болест не буде препозната на време, па се на дијагнозу чека и по неколико година.

Удружење за Кронову болест и улцерозни колитис (УКУКС) управо на Светски дан жели да охрабри младе жене са овом болешћу, да се не плаше да планирају породицу и трудноћу, јер се према статистици, запаљенске болести црева, код готово 50 одсто пацијенткиња дијагностикују у репродуктивном периоду или адолесценцији, пре него што се остваре као мајке.

- Једна од најважнијих тема у свакодневној дискусији са ИБД пацијентима је управо планирање породице и трудноће. Међутим, још се срећемо са чињеницом да је трудноћа код особа са хроничном болешћу, тежак задатак. Што се тиче запаљенских болести црева, вођење и лечење ових пацијенткиња, уколико и дође до трудноће, практично представља један тежак компромис између чињенице да болест може имати неповољан утицај на трудноћу. Такође треба размишљати и о томе да лекови са својим могућим нежељеним ефектима могу имати утицај на трудноћу- каже др Зоран Миленковић, гастроентеролог у КБЦ "Драгиша Мишовић".

Према речима др Миленковић, на основу бројних података, резултата студија и у свету и код нас, један од главних задатака је управо да се мотивишу младе жене да планирају породицу и трудноћу, јер без обрзира на постојање болести, не треба им ускратити право на материнство.

- Уколико се остваре услови, који су јасно дефинисани здравственим препорукама, трудноћа се може одвијати и водити као и у општој популацији - каже др Зоран Миленковић.

Животна прича Оливере Ивановић из Ужица, управо доказује да су трудноћа и порођај у четрдесетим годинама могући, чак и када се има Кронова болест.

- Пре потврђене дијагнозе, моје здравствено стање није било добро. Дијареја, крв у столици, али и висока температура постали су моја свакодневица. Лекари су прво сумњали на хемолитичку анемију, али након што се погоршање догодило само неколико месеци касније, уследила је права дијагноза. Када сам сазнала да болујем од Кронове болести, била сам изненађена. Мисао која ми је тог тренутка синула јесте: "Аха, Крон - али ја ипак желим бебу у одређеном тренутку". Тада сам имала 36 година. У међувремену сам остала трудна и питала сам се како ћу то издржати. Да ли ће моја беба да се роди здрава, шта ћу радити ако црево почне да реагује, како ћу да се бринем о беби. Милион питања и потпитања. И онда сам пресекла. Зашто бих размишљала, ако се деси - десило се. Идем ка циљу. Желим бебу. На срећу, трудноћа је била један миран период, када сам могла да једем све чега сам се годинама суздржавала - испричала је Оливера, која је током трудноће примила само једну биолошку терапију, на почетку и пред сам порођај.

Пацијенти оболели од инфламаторних болести црева, о трошку државе, односно Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), добијају десет савремених терапија у 12 референтних здравствених установа у Србији, укључујући и две дечје установе - Универзитетску дечју клинику у Тиршовој и Институт за мајку и дете.

- Број пацијената који примају биолошку терапији, која је уједно и најскупља, тренутно прелази 1.600. Важно је истаћи да РФЗО прати најновије трендове у протоколима лечења, а пратећи препоруке струке и ослушкујући потребе пацијената, наставља да обезбеђује најсавременију терапију на Листи лекова. У прилог томе говори и чињеница да данас на Листи лекова постоји десет савремених лекова за болести црева, док су пре десетак година, када је почела примена биолошке терапије, постојала само два. Иначе, иновативне терапије за Кронову болест и улцерозни колитис одобравају се пацијентима на основу одлука комисије РФЗО, сачињене од најугледнијих гастроентеролога и што је веома важно, у комисији се увек налази и представник удружења пацијената, што свакако омогућава сагледавање реалних потреба и већу информисаност пацијената - рекао је др Жељко Попадић, заменик директора Сектора за лекове и фармакоекономију у РФЗО.

Запаљенске болести црева су хроничне и доживотне, па је таква и терапија. За лечење се користи више врста терапија, од конвенционалне, преко имуно супресивне, до најновије биолошке терапије.

Фото Pixabay

- Иновативна терапија је заправо, биолошка терапија која подразумева примену лекова који су усмерени ка подстицају цитокина који учествују у имунолошком одговору. Тренутно су за лечење инфламаторних болести црева у Србији у употреби инхибитори ТНФ-алфа (тумор некротизирајућег фактора алфа). Они се најдуже користе у клиничкој пракси. ТНФ-алфа је цитокин који се нормално налази у нашем организму и уз остала деловања подстиче развој упале, па се његовим блокирањем може зауставити процес запаљења. У нашим клиничким центрима овај облик терапије уводи се код болесника који нису реаговали на претходне конзервативне облике терапије. Поред анти ТНФ-алфа лекова од 2018. године у Србији се даје и биолошка терапија другог механизма и делује на нивоу кретања запаљенских ћелија - лимфоцита којима не дозвољава пролаз у дигестивни тракт. Од 2021. године за лечење улцерозног колитиса, у Србији се може добити и још један иновативни лек који спада у групу малих молекула. У референтним Центрима се трудимо да иновативном терапијом доведемо болест у мирну фазу код пацијената са тежим формама болести - каже Асс. др Срђан Марковић, гастроентеролог у КБЦ "Звездара".

Ове године фокус Светског дана су и ИБД сестре - важна спона између пацијената и лекара. На улицама Београда, Крагујевца, Ниша и Новог Сада постављени су билборди на којима су фотографије ИБД сестара које се брину о оболелила од запаљенских болести црева у Србији.

- Најближи "сарадници" оболелима од запаљенских болести црева су медицинске сестре, које су специјализоване за ИБД болести. Ми смо стално у контакту са њима, што кроз посете амбулантама, дневним болницама, давања терапије, па све до њиховог честог боравка у болесничким собама приликом хоспитализације. Моја улога, као ИБД сестре, поред апликације и администрације биолошке терапије, је и да пацијентима у даљим саветовањима што детаљније појасним, поједноставим и омогућим информације које су им неопходне - каже Душица Остојић, ИБД сестра у КБЦ "Земун".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)