МАЊЕ ОД ПЕТ ОДСТО ФИЗИЧКИ АКТИВНО: Фрапантни подаци о здравим навикама становника Србије

Б. Р.

10. 05. 2022. у 10:47

ВИШЕ од две трећине одраслог, а нарочито урбаног становништва у Србији је физички неактивно, гојазно и у ризику од добијања дијабетеса и других хроничних болести, показују подаци последњег истраживања здравља становништва Србије.

МАЊЕ ОД ПЕТ ОДСТО ФИЗИЧКИ АКТИВНО: Фрапантни подаци о здравим навикама становника Србије

Фото Shutterstock

Према истим тим подацима, само 4,4 одсто становника Србије бави се неком физичком активношћу која утиче на побољшање здравља, а која није везана за радне активности.

Већ 20 година, Светска здравствена организација обележава 10. мај као Међународни дан физичке активности са циљем подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу здравља. Данашњи дан је познат под слоганом "Кретањем до здравља", а односи се на умерену физичку активност без обзира на садржаје, место и време извођења.

Управо из тог разлога оболели од дијабетеса, гојазне особе и сви остали окупљени око пројекта "Отвори плави круг" позивају грађане да им се данас од 17 часова придруже у шетњи која почиње код Хотела Југославије, да подстакну превенцију дијабетеса и гојазности кроз физичку активност и заједнички смање поразну статистику оболевања од дијабетеса.

Поред тога, управо данас на Међународни дан физичке активности почиње четврти циклус Отвори плави круг бесплатне школе нордијског ходања, која траје два месеца и кроз коју је до сада прошло око 100 суграђана.

- Шетње и физичка активност чувају наше здравље, поготову ако се то ради свакодневно. Не само да је организам отпорнији на болест, него нас време проведено у природи чини срећнијима и релаксиранијим. Такође и количина калорија која се потроши током шетње није занемарљива, као ни чињеница да кратка шетња убрзава метаболизам, али постоји и низ других разлога који говоре у прилог редовној шетњи, осим бољег физичког изгледа. Многе студије су показале како редовна физичка активност може доста допринети здрављу, смањити ризик од дијабетеса, гојазности, али и многих других хроничних болести и зато позивам све наше суграђане да данас од 17 часова дођу у парк Ушће да се дружимо, разменимо савете са нашим медицинским сестрама и уз надзор професионалних тренера, проведемо пријатно поподне у шетњи и физичкој активности - напомиње Нинослав Мајачић, потпредседник Удружења пацијената са дијабетесом тип 2 "Круг двојке Србије".

Пројекат "Отвори плави круг" већ годину дана организује шетње једном недељно и окупља учеснике са циљем да се друже, едукују, науче нешто ново и размене искуства у борби против дијабетеса и гојазности. Све шетње се обављају под надзором медицинских сестара и професионалних тренера из Београдског тркачког клуба (БРЦ), који се труде да шетње додатно постану и нека врста тренинга прилагођеног учесницима. Шетње се организују у групама на више "зелених локација" и то Ада Циганлија, Кошутњак, Ушће, Звездарска и Бајфордова (Бањичка) шума.

- Физичка активност је један од најважнијих ослонаца за превенцију здравља, а нарочито за сузбијање дијабетеса и гојазности, односно њихову превенцију. За особе са дијабетесом и све нас који смо посвећени овој болести, одлична је вест заокруживање модерних иновативних терапија за лечење, али не смемо занемарити физичку активност. Она је неизоставни део правилног живота са дијабетесом. За спречавање шећерне болести и гојазности потребно је између два до три сата умерене физичке активности недељно и зато је шетња идеална. Организоване шетње које се спроводе у оквиру пројекта "Отвори плави круг" су одлична прилика да се људи окупе и шетају под стручним надзором и зато апелујем на наше суграђане да скину апликацију "Отвори плави круг", да нам се придруже, шетају, науче нешто ново и учине добру ствар за своје здравље - истиче др Јелена Станарчић Гајовић, са Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ПОМЕНУЛЕ И КРВНУ ОСВЕТУ: Сестре младића којег је Лаушевић усмртио само једном су се обратиле јавности