МУЧЕ ВАС АЛЕРГИЈЕ? Узмите витамин Ц - ублажава симптоме кијања и астме

В. Н.

09. 05. 2022. у 14:50

СТУДИЈА Медицинске школе Универзитета у Сао Паулу показала је да се ниво хистамина, органског једињења које се појачано лучи у случају алергије, може да смањи за око 38 одсто након што особа попије два грама витамина Ц.

МУЧЕ ВАС АЛЕРГИЈЕ? Узмите витамин Ц - ублажава симптоме кијања и астме

Фото Shutterstock

Када је реч о томе код којих алергија помаже витамин Ц, откривено је да је он ефикасан када је реч о симптомима горњих делова дисајног тракта. Обично су у питању алергени попут полена, буђи, прашине и перути кућних љубимаца.

Антихистаминска својства витамина Ц с тога веома су корисна у ублажавању алергијског ринитиса и астме, јер крвни судови у вишим деловима респираторног система имају високе концентрације мастоцита, који производе хистамин.

Ипак, важно је да се има на уму да витамин Ц не може да спречи алергију и алергијску реакцију - али у неким случајевима може да буде од помоћи, напомињу истраживачи.

Поред тога што је природни антихистаминик, витамин Ц је и један од најјачих антиоксиданата.

Управо због својих антиоксидативних својстава, витамин Ц помаже у ублажавању симптома алергије од стране горњег респираторног тракта, односно грла, носа и горњих респираторних путева. Поред тога, сматра се да сам оксидативни стрес код алергијске реакције може да доведе и до оштећења ткива плућа, те да управо витамин Ц, као снажан антиоксиданс штити плућа од ових оштећења.

Свакако да је за дефинитивне закључке потребно још студија управо на тему суплементације, као помоћ код алергије. Засад је сигурно само слушање савета лекара и праворемено узимање терапије.

БОНУС ВИДЕО - НАПРАВИТЕ САМИ ДЕЗИНФЕКЦИНО СРЕДСТВО: Сви састојци се налазе у кухињи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)