МУЧИ ВАС КАНДИДА? Упорну гљивицу излечите храном

В. Н.

22. 03. 2022. у 13:50

ПАНДЕМИЈА ковида повећала је употребу антибиотика, због које су се многи након њихове примене суочили са умножавањем кандиде.

МУЧИ ВАС КАНДИДА?  Упорну гљивицу излечите храном

Фото Shutterstock

Ова гљивица, која се иначе нормално налази у људском организму, када се ствара у већем броју од нормалног узрокује бројне проблеме са здрављем. Тада се најчешће појављују тегобе попут главобоље, замора, поремећаја пажње и концентрације. Такође, токсични продукти кандиде могу да делују на готово све органе, реметећи, у мањем или већем степену, њихове функције.

Да би спречили даље умножавње кандиде кључна је исхрана. Будући да се гљивице хране угљеним хидратима, потребно је да се смањи њихов унос. Ту се убрајају шећери, скроб и влакна, с тим што влакна не улазе у крвоток и не подижу шећер у крви, као што то чине шећери и скроб. Глукоза и фруктоза су врсте шећера од којих гљивице најчешће живе, зато је важно да се ограничи и њихов унос.

Смањени унос угљених хидрата надокнађује се повећаним уносом здравих природних масноћа. Оброк би требало да се састоји од протеинског дела, попут меса, рибе, јаја и поврћа, уз масноће у којима се припрема храна.

Антикандида дијета која искључује шећере и бело брашно, али садржи брашно целих житарица, пиринач и слично, није потпуно ефикасна, јер се све житарице састоје од скроба који је чиста глукоза. Оброци би требало да буду разноврсни и није добро понављати их више дана заредом.

Понедељак

Доручак: тврдо кувана јаја са шунком и свежом паприком

Ручак: динстане тиквице са празилуком, црним луком и пилетином

Вечера: зелена салата са туњевином

Фото схуттерстоцк

Уторак

Доручак: шоља кефира са свеже млевеним ланеним семенкама

Ручак: кременадла са киселим купусом

Вечера: динстана пилетина са салатом од целера

Среда

Доручак: краставац са пуномасним јогуртом, белим луком и першуном

Ручак: мусака од млевеног меса и патлиџана

Вечера: крем чорба од броколија и риба на жару

Фото Схуттерстоцк

Четвртак

Доручак: смути од поврћа по жељи са зеленом јабуком

Ручак: ослић печен у рерни и кувани спанаћ са луком и лимуновим соком

Вечера: паприка, тиквице и лук лагано пропржени на маслиновом уљу (полусирово)

Петак

Доручак: омлет од јаја са паприком и домаћом сланином

Ручак: ражњићи са роштиља, поврће (паприка, патлиџан, лук) уз мешану салату са дресингом од маслиновог уља и лимуновог сока

Вечера: крем чорба од бундеве и туњевина са бареним јајетом и зеленом салатом

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.

09. 12. 2025. у 20:57

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ТОТАЛНИ ОБРТ! Партизан демантовао да је потписао уговор са Пењаројом