ПАЗИТЕ ШТА ЈЕДЕТЕ ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ СРЦА: Откривамо јеловник који омогућава бржи опоравак (ФОТО)
ИСХРАНА после операције на срцу може да буде пресудна за опоравак. Добро одабране намирнице убрзавају опоравак, омогућавају да ране успешно зарасту, али и да се поврате снага и енергија. Идеално би било да вам лекар који је специјалиста за исхрану пропише јеловник, али чињеница је и да постоје нека општа правила која би требало следити.
Прво и основно је да се након операције на срцу саветује исхрана са ниским садржајем соли. У супротном превише соли доводи до накупљања течности, а последица је веће оптерећење срца. Ако бирајте индустријске намирнице, узмите оне у којима је садржај натријума (соли) осам одсто или мањи. Смањите количину соли коју користите приликом кувања и избегавајте додавање соли за столом. Со замените свежим или сушеним биљем, несланим зачинима, лимуновим соком и ароматизованим сирћетом.
Друго правило је што више свежег или смрзнутог поврћа, а од масноћа користите искључиво маслиново уље. Битно је да уносите и довољно влакана путем интегралних житарица и несланих ораха и семенки.
Треће правило је да не једете превише меса, већ ако постоји повећана потреба за протеинима да то надокнадите из биљних протеина. Америчко удружење за срце упозорава да превише меса у исхрани повећава лош холестерол.
Четврто и врло важно правило је да не једете храну која појачава дејство лекова против згрушавања крви. С тим у вези, избегавајте конзумацију велике количине хране или пића која је богата витамином К. То су пре свега, кељ, спанаћ, прокељ, блитва, броколи, шпаргла и зелени чај, сок од бруснице и било који алкохол.
Чајеве и кафу пијте умерено.
Понедељак
Доручак: кајгана од два јаја зачињена биљним зачинима, пржена на маслиновом уљу, 30 г интегралног хлеба
Ужина: две мандарине
Ручак: риба на жару и 200 г барене шаргарепе и кромпира зачињено маслиновим уљем и белим луком,
Вечера: салата од ситно исецканог белог пилећег меса са празилуком и дијеталним мајонезом
Уторак
Доручак: сендвич од 60 г интегралног хлеба са печеницом, хумусом и свежом паприком
Ужина: поморанџа
Ручак: пилећи гулаш и 150 г купус салате
Вечера: пастрмка на жару са салатом од цвекле
Среда
Доручак: два барена јајета, 60 г хлеба и 100 г младог сира
Ужина: грејп
Ручак: интегрална тестенина са сосом од шампињона, зачињено маслиновим уљем и белим луком
Вечера: салата од кукуруза шећерца, црвеног пасуља и црвеног лука са туњевином, 30 г интегралног хлеба
Четвртак
Доручак: мешавина овсених, јечмених и ражаних пахуљица са киселим млеком, три до четири суве шљиве и пет до шест бадема
Ужина: 30 г црне чоколаде
Ручак: рибља чорба, кромпир салата
Вечера: макароне са младим сиром и јајима
Петак
Доручак: палента са младим сиром и препеченом кашичицом сусама
Ужина: банана
Ручак: пуњене тиквице и салата од барене цвекле зачињена маслиновим уљем и белим луком
Вечера: пројара са ајваром и шоља кефира
БОНУС ВИДЕО - ОНА ЈЕ КИСЕЛА И ВЕОМА ЗДРАВА: Туршија током зиме обезбеђује велики број неопходних материја
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини
УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.
04. 05. 2024. у 20:06
У НЕДОУМИЦИ СТЕ? "Васкрсе" или "воскресе"? Овако се правилно честита Ускрс или Васкрс?
У СУСРЕТ највећем православном празнику, покушаћемо да разбијемо недоумице око тога како је правилно честитати Ускрс односно Васкрс.
04. 05. 2024. у 21:16
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (0)