ОПРЕЗНО СА ДИУРЕТИЦИМА: Лекови за избацивање течности из организма су ефикасни, али могу да имају нежељена дејства

В. Н.

29. 01. 2022. у 09:40

ПОСТОЈИ много фактора због којих долази до задржавања воде у организму.

ОПРЕЗНО СА ДИУРЕТИЦИМА: Лекови за избацивање течности из организма су ефикасни, али могу да имају нежељена дејства

Фото З. Јовановић

То могу бити разне болести, али и неке много баналније ствари, попут превеликог уноса соли. Бубрези регулишу количину воде коју тело одржава или излучује. Уколико конзумирате оброке са високом количином натријума, бубрези ће задржавати воду како би разблажили тај висок ниво соли.

Такође, хормонске промене током менструалног циклуса могу изазвати натеченост. У једној канадској студији, жене су пријавиле да је задржавање течности досегло врхунац првог дана менструације, стога можете приметити образац надимања, које се дешава у исто време сваког месеца.

Како би се избацио вишак течности у организму, стручњаци препоручују више кретње, промену исхране, избацијвање угљених хидрата, унос калијума и магнзијума, а постоје и бројни препарати који то олакшавају.

Диуретике не би требало да узимамо на своју руку, а њихову употребу објашњава проф. др Слободан Јанковић, фармаколог, који објашњава и колико су поуздани препарати за избацивање вишка воде из организма.

Предузети мере за ублажавање нежељених дејстава

- Препарати за избацивање вишка воде из организма се називају диуретици, и они заправо повећавају количину мокраће у току 24 сата, којом се елиминише вишак воде. То је група лекова која је одавно у употреби, врло је ефикасна, али има и своја нежељена дејства на која треба мислити и благовремено предузети мере да се она избегну или ублаже - каже др Јанковић. 

Он упозорава да "када се ови лекови користе за "избацивање вишка воде", нпр. код попуштања срца, се дају у већим дозама, па су нежељена дејства онда и чешћа."

- Постоји више група диуретика, али је најважније разликовати "јаке" диуретике од "слабих". Када се узимају "јаки" диуретици, особа може сама да примети да се количина мокраће много повећала, тако да се жељено дејство постиже, али истовремено је тада већи ризик од нежељених дејстава. Можда најважнија нежељена дејства су поремећаји електролита и због тога би их уз савет стручњака требало надокнадити - истиче др Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЗ ВЕЖБЕ МАЊЕ БОЛОВА: Многи здравствени проблеми јављају се због - криве кичме