ПОСЛЕ ПОСТА СМАЊИТЕ ПОРЦИЈЕ: Ево како да избегнете различите стомачне и друге здравствене тегобе

И. К

08. 01. 2022. у 09:08

ПОСЛЕ поста постепено би се требало вратити на уобичајен режим исхране, са малим порцијама мрсне хране. У супротном ризикујете стомачне и бројне друге здравствене проблеме.

ПОСЛЕ ПОСТА СМАЊИТЕ ПОРЦИЈЕ: Ево како да избегнете различите стомачне и друге здравствене тегобе

Фото Shutterstock

Струковни нутрициониста, дијететичар Јасмина Ристивојевић, каже да то посебно важи за оне који су постили свих 40 дана, а последњу недељу припремали оброке само на води:

- Они који посте само прву и последњу недељу поста могу нормално да се врате уобичајеном начину исхране. Али, они који су постили цео пост требало би да мало смање унос мрсне хране.

Опрез је потребан јер, како наша саговорница каже, традиционална празнична трпеза је врло калорична, јела су дуготрајно термички обрађена и са великом количином додате масти, соли, и класичне запршке. На тај начин се уносе веће количине масти од физиолошких потреба, а занемарује се воће и поврће, зачинско биље, као и риба и маслиново уље.

Нутриционисткиња Ристивојевић каже и да је човеку потребно врло мало меса за правилну, уравнотежену исхрану:

- Дневне потребе за месом се разликују од особе до особе. У зависности од тога којим се послом бави и које је висине и телесне тежине, тај дневни унос се креће између 100 и 300 грама. Просечна особа би требало да поједе највише око 240 г меса дневно.

Иако пост практикују верници, он може повољно да делује и на здравље оних који нису религиозни.

- С обзиром на то да нашу данашњу исхрану карактеришу преобилни и неправилно избалансирани оброци са превише масноће, црвеног меса, хлеба, а мало млечних производа, поврћа и воћа, пост је више него пожељан - каже Јасмина Ристивојевић. - Он понекад може да буде прави лек за преобилну исхрану, јер може да научи човека да и психички и физички буде умерен у конзумирању хране. У супротном само може да расте број оболелих од кардиоваскуларних болести,атеросклерозе и шећерне болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЛАКШИ И НАЈТЕЖИ ЈЕЗИЦИ ЗА УЧЕЊЕ: Постоји пет категорија - видите у којој се налази СРПСКИ