ЈЕЛОВНИК ЗА БОЉУ ПРОБАВУ: Ево које намирнице се препоручују за позитиван учинак

В. Н.

25. 12. 2021. у 17:26

МОДЕРАН темпо живота и исхране довели су до тога да затвор буде један од најчешћих пробавних проблема. Недостатак физичке активности, изложеност стресу и употреба одређених лекова знатно доприносе проблему нередовног пражњења црева. Истраживања показују да је главни разлог оно што једемо, односно не једемо.

ЈЕЛОВНИК ЗА БОЉУ ПРОБАВУ: Ево које намирнице се препоручују за позитиван учинак

ФОТО: Принтскрин

Наиме, за редовну столицу свакодневно је исхраном потребно унети барем 25 г влакана, а студије показују да типична исхрана осигурава само око 15 грама.

Зато би требало јести више намирница које побољшавају пробаву и уз коју ћете имати столицу бар два до три пута недељно.

Суве шљиве имају репутацију лаксатива и то сасвим оправдано. Да би се постигао благотворан учинак потребно је свакодневно појести 100 г.

Препоручује се, такође, и једна кашичица семенки лана дневно. Додајте их овсеној каши, тестенини или салати.

Овсена каша је такође на листи намирница које пријају стомаку. Пола шоље овсених пахуљица има око четири грама влакана.

Иако се на кокице гледа као на храну за забаву, њима у ствари можете да повећате унос влакана. Да бисте осетили максималну корист кокице пеците на што мање уља и пазите колико соли додајете.

Међу бројним позитивним учинцима јогурта и његових добрих бактерија на људско здравље, истраживања истичу повољан учинак и у терапији лоше пробаве.

Када бирате воду, изаберите ону газирану, јер мехурићи могу да олакшају симптоме лоше пробаве, чак и затвора.

Понедељак

Доручак: овсена каша са јогуртом, орасима и бадемима

Ручак: тестенине са печуркама и празилуком и ланеним семеном
Вечера: хлеб, ајвар и сир

Уторак

Доручак: барено јаје, хлеб и купус салата

Ручак: подварак са сувим шљивама и орасима
Вечера: телеће шницле са бареним поврћем

Среда

Доручак: палента са јогуртом

Ручак: салата од црвеног пасуља, туњевине, бареног кромпира и шаргарепе, зачињена црним луком, уљем и соком од лимуна
Вечера: пастрмка на жару и салата од роткве са празилуком

Четвртак

Доручак: палачинке од хељде са кајмаком

Ручак: крем-чорба од карфиола, бело пилеће месо на жару и зелена салата
Вечера: препечен хлеб са хумусом и барено јаје

Петак

Доручак: овсена каша са јогуртом и сувим шљивама

Ручак: сладак купус са месом
Вечера: интегрални хлеб, маслине, сир и пршута

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НА САМО ДВА САТА АВИОНОМ ОД БЕОГРАДА: Одлична дестинација за летовање - сви детаљи резервације и аранжмана