ПОСНА ТРПЕЗА СМАЊУЈЕ ПУЛС И ПРИТИСАК: Јеловник без намирница животињског порекла има велике предности за здравље

В. Н.

08. 12. 2021. у 12:12

ЗА оне који су се одлучили да Божић дочекају постећи, овакав краткорочни режим исхране може да донесе одличне здравствене бенефите.

ПОСНА ТРПЕЗА СМАЊУЈЕ ПУЛС  И ПРИТИСАК: Јеловник без намирница животињског порекла има велике предности за здравље

Фото Shutterstock

Као прво, храна која се конзумира током поста најсличнија је вегетаријанској и медитеранској исхрани. Воће, поврће, житарице и намирнице рибљег порекла богате су антиоксидансима који помажу телу да одстрани све што је штетно. Осим тога, током поста углавном се једе храна која је лакша за пробаву.

Када се пости, тело нема уобичајени приступ глукози, што тера ћелије да прибегавају другим средствима и материјалима за производњу енергије. Као резултат, тело започиње глуконеогенезу, природни процес производње сопственог шећера. Јетра помаже претварањем некарбохидратних материјала попут лактата, амино -киселина и масти у енергију глукозе.

Будући да наша тела чувају енергију током поста, наш базални метаболизам (количина енергије коју наша тела сагоревају током одмора) постаје ефикаснији, а самим тим се смањује пулс и крвни притисак.

Пост изазива благи стрес у организму, али захваљујући њему ћелије се прилагођавају повећавајући своју способност да опстану. Другим речима, организам постаје јачи и отпорнији.

Ево пример посног јеловника:

ПОНЕДЕЉАК

доручак: кифла са печеном паприком у рерни, свеж лук, першун и оригано

ручак: супа од куваног поврће са зачинима и печени кромпир
вечера: салата од куваног кукуруза, свежег лука, парадајза, паприке и зачина

УТОРАК

доручак: качамак са динстаним печуркама
ручак: бели пасуљ на води (потребни састојци су бели пасуљ, црни лук, шаргарепа, сува паприка, брашно, алева паприка и со)
вечера: сардина

СРЕДА

доручак: пита са печуркама
ручак: чорба од празилука и посни рижото са комадићима соје
вечера: мусли од овсених пахуљица са воћем и соком

ЧЕТВРТАК

доручак: хлеб и паштета од пасуља
ручак: парадајз чорба са посном тестенином; боранија, али без уљане запршке и пастрмка
вечера: домаћи џем или мед премазати на кришку хлеба и као прилог уз то попити чај

ПЕТАК

доручак: салата од бареног кромпира и шаргарепе са црним луком
ручак: буковача на води и хлеб
вечера: сендвич са паприком печеном у рерни и ситно исецканим црним луком, першуном и ренданом шаргарепом

СУБОТА

доручак: пита са кромпиром
ручак: шпагети са туњевином и поврћем
вечера: паштета од поврћа и хлеб (за паштету су вам потребни кромпир, шаргарепа, паштрнак, црни лук, сенф, бели лук, вода, со и зачини по укусу)

НЕДЕЉА

доручак: намаз од леблебија са ајваром
ручак: грашак без уљане запршке, згуснут брашном и риба по избору
вечера: гпљескавице од овсених пахуљица зачињене по укусу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ШОКАНТНЕ ПРОМЕНЕ: Заборавите тенис какав сте знали, биће дибидус другачији! Ево како ће се убудуће одвијати