ВИДНА ОШТРИНА У КАСНИМ ГОДИНАМА НОРМАЛНА: Докторка Зора Игњатовић открива да ли старење неминовно води ка губитку вида?

В. Н.

04. 12. 2021. у 13:14

СТАРЕЊЕ ока је процес који, уколико нема придружених обољења, не доводи до слабљења вида, објашњава докторка Зора Игњатовић.

ВИДНА ОШТРИНА У КАСНИМ ГОДИНАМА НОРМАЛНА: Докторка Зора Игњатовић открива да ли старење неминовно води ка губитку вида?

Фото: Pixabay

 - Видна оштрина и у добокој старости може бити сасвим нормална, уз одговарајућа оптичка помагала. Неке финесе се мењају. На пример, са старењем очног сочива појављују се неке аберације у преламању светлости и стварању слике, може се променити и контрастна осетљивост, појавити сенилни прстен на периферији рожњаче, доћи до сувоће ока, али све то не утиче битно на вид. Старије особе нормално губе способност сочива да се рефлексно прилагођава гледању на близину, па користе наочаре за читање.

- Међутим, временом се може догодити да дође до промена у структури очног сочива, мање у случају настанка тзв. склерозе сочива, а више код једног типа катаракте, тако што сочиво задебља, па се светлост прелама под већим углом, а особа почиње боље да види на близину. Тако се могу видети старији људи који читају без наочара. Али, у том случају, они почињу лошије да виде на даљину и потребна им је минус корекција наочарима, каже докторка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона