НАСЛАГЕ НА ЈЕЗИКУ: Докторка Светлана Ваљаревић решава нејасноће

В. Н.

27. 11. 2021. у 14:13

ПАЦИЈЕНТИ често имају симптоме, којима не знају узрок. У таквим случајевима, могуће је да је реч о паду имунитета или тренутно лошем стању у ком се организам налази. Једно од честих питања је то шта изазива беле наслаге на језику ако нема кандиде? Докторка Светлана Ваљаревић решава ови дилему.

НАСЛАГЕ НА ЈЕЗИКУ: Докторка Светлана Ваљаревић решава нејасноће

Foto: Arhiva Novosti

 - У највећем броју случајева, беле наслаге су последица дехидрираности организма. Код пацијената са дијабетесом, хипотиреозом, бубрежним обољењима и гастритисом, такође сусрећемо беле наслаге на језику, као и код пацијената који имају анемију или дефицит витамина (најчешће из групе витамина Б). Такође, код пацијената који имају смањено лучење пљувачке због аутоимуних обољења (Сјегренов синдром) или онколошке терапије (зрачења у пределу главе и врата), језик често бива обложен.

Она додаје - Конзумирање цигарета и лоша орална хигијена могу да буду узрок тегоба које имате. Језик би требало чистити свакодневно четкицом  на којој је паста. Уколико поред овога и даље имате беличасте наслаге, могуће је да се ради о леукоплакији те се јавите оралном хирургу ради прегледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)