ПОЛИПИ У НОСУ КОМПЛИКУЈУ АЛЕРГИЈУ, АСТМУ И ПРЕХЛАДУ: Пацијенти са израслинама у дисајним путевима теже подносе респираторне инфекције

И. Ковачић

25. 10. 2021. у 10:50

ИНФЕКЦИЈА вирусом корона, обична прехлада као и грип много теже симптоме дају код особа који имају полипе у носу.

ПОЛИПИ У НОСУ КОМПЛИКУЈУ АЛЕРГИЈУ, АСТМУ И ПРЕХЛАДУ: Пацијенти са израслинама  у дисајним путевима теже подносе респираторне инфекције

Фото: Depositphotos

Већ отежано дисање услед ових израслина додатно се погоршава у случају респираторног запаљења, па се особама са овим здравственим проблемом саветује да на време лече носну полипозу кортикостероидним спрејевима, а у крајњем случају и хируршки.

Професор др Владимир Нешић, специјалиста ОРЛ Универзитетског клиничког центра Србије каже да су пацијенти са малим полипима обично без симптома, док код великих постоје знаци назалне опструкције:

- У клиничкој слици доминира погоршање дисања на нос, једнострано или обострано, које напредује до потпуног запушења носа, као и цурење носа. Често постоји и притисак или бол у лицу. Смањује се способност запажања мириса и појављује се назални призвук у гласу.

Код великог броја болесника јавља се и хркање и опструктивна апнеја у току спавања с последичном поспаношћу током дана. У целини постоји поремећај квалитета живота болесника с клинички манифестним симптомима и знацима носносинусне полипозе.

Дијагноза полипа у носу и синусима поставља се на основу анамнезе и стандардног ОРЛ прегледа.

- У случајевима када се сумња у природу полипоидног израштаја у носу и параназалним синусима, првенствено код једностраних процеса, више информација даје нам магнетна резонанца - каже професор Нешић.

- У сваком случају патохистолошки налаз након хируршког уклањања даје дефинитивну дијагнозу носносинусне полипозе.

Од полипа у носу и синусима најчешће пате особе са алергијским ринитисом, бронхијалном астмом, цистичном фиброзом, као и они који су интолерантне на нестероидне антиинфламаторне лекове.

- Код болесника с алергијским ринитисом учесталост носносинусне полипозе, у зависности од дијагностичких критеријума и протокола, може да буде заступљена и до 60 одсто - каже наш саговорник.

- У 20 до 50 процената пацијената са назалним полипима констатује се постојање бронхијалне астме, алергијског или неалергијског типа.

Без обзира на узрок, полипи у носу захтевају одговарајућу терапију.

- Занемарени полип у корену носа могу услед притиска да доведу до атрофије хрскавичавог и коштаног скелета носа, проширења носних костију и ноздрва стварајући тако деформитет познат као "жабље лице" - каже професор Нешић.

- У узнапредовалим случајевима полипи се могу проширити и унутар главе.

Применом лекова ове израслине не могу да нестану, али се стање које узрокују држи под контролом.

- Сматра се да је контрола болести постигнута или делимично постигнута ако је дисање на нос нормално, нема секреције, хркања, бола и главобоље, поремећаја мириса и спавања - каже наш саговорник.

- Опште прихваћен став је да сваки полип треба најпре лечити довољно дуго одговарајућим лековима, а хируршко лечење је резервисано ако се на овај начин не може постићи контрола болести. Другу индикацију представља једнострана болест код које постоји разуман ниво сумње на туморски процес. Медикаментно лечење локалним кортикостероидним спрејовима показало се успешним у контроли раста еозинофилних полипа.

Чести рецидиви

БЕЗ обзира на врсту лечења, рецидиви полипа су чести. Најчешће се јављају када су полипи удружени истовремено с неподношењем нестероидних антиинфламаторних лекова и бронхијалном астмом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДИРЉИВ СНИМАК: Како су ученици испратили омиљеног професора у пензију - само што није заплакао