ВРТОГЛАВИЦЕ СЕ ЛЕЧЕ И ВЕЖБАМА: Вертиго може да се реши на једноставне начине без лекова

И. К.

24. 10. 2021. у 11:46

ВЕЛИКИ број различитих узрока може да доведе до појаве вртоглавице. Сходно томе постоје и различити начини њеног лечења.

ВРТОГЛАВИЦЕ СЕ ЛЕЧЕ И ВЕЖБАМА: Вертиго може да се реши на једноставне начине без лекова

Фото: Depositphotos

Професор др Слободан Јанковић, фармаколог Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, каже да се вертиго најчешће лечи вежбама које пацијент може сам да спроведе, применом лекова, а некада и хируршки.

- За лечење неких узрока вртоглавице могу да се користе лекови из групе антихистаминика старије генерације. Међутим, они код одређеног броја пацијената нису довољно ефикасни.

Зато је кључно да се узрок вртоглавице детаљно испита.

Лекари у чијем домену је утврђивање и лечење вртоглавице су специјалисти оториноларингологије или неурологије.

- Особе које имају вртоглавицу никако не би смеле да саме себи одређују терапију и на своју руку примењују лекове или додатке исхрани, јер је вероватноћа да ће себи тако нашкодити огромно, а да ће помоћи врло мало - каже професор Јанковић.

Вртоглавице су најчешће последица поремећаја или обољења чула за равнотежу које се налази у унутрашњем уву и које је област лечења оториноларинголога. Праћене су осећајем окретања, као и невољним ритмичним покретима очних јабучица, некад и мучнином и повраћањем, а често и осећајем страха од пада или губитка свести. Готово увек их погоршава нагло окретање главе.

Вертиго може да траје неколико секунди, минута, сати али и дана! Најчешћа је такозвана положајна вртоглавица, која представља безопасан поремећај чула за равнотежу и карактерише се краткотрајним вертигом који настаје после нагле промене положаја главе, најчешће приликом легања у кревет, окретања и забацивања главе или сагињања. Епизоде такве вртоглавице трају око 15 секунди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)