ЈЕСЕН ПРОВОЦИРА ТЕНЗИОНУ ГЛАВОБОЉУ: Време може да буде снажан окидач за појаву бола у глави

И. Ковачић

20. 10. 2021. у 09:13

ЈЕСЕЊЕ време код многих може да потенцира осећање туге и безвољности па се због тога јавља појачан утицај тренутних климатских прилика на учесталост појаве тензионе (обичне) главобоље.

ЈЕСЕН ПРОВОЦИРА ТЕНЗИОНУ ГЛАВОБОЉУ: Време може да буде снажан окидач за појаву бола у глави

Фото: Depositphotos

Код депресивних и анксиозних готово је извесно да јесен доводи до учесталије појаве овог непријатног симптома, а неретко глава може да боли данима. Аналгетик је добро решење да умине бол, али га не би требало узимати олако. Често од велике помоћи су уравнотежена исхрана, довољно сна и физичке активности.

Професор др Мирјана Спасић, неуропсихијатар из Ниша каже да би сваку тензиону главобољу требало пажљиво дијагностиковати и наћи узрок или више њих:

- Некада главобоље указују на хроничну исцрпљеност и физичку и емотивну, предуги рад за рачунаром, лошу исхрану, недостатак корисних хранљивих материја, недостатак витамина Б групе, минерала. Када дође до појаве бола у глави не би требало одмах посезати за аналгетиком, јер код одређеног броја особа након оброка и спавања, она може да умине, некада је само довољно узимање течности уз смањивање крвног притиска. Тек када ови поступци не донесу олакшање, за сат до два, препоручује се употреба аналгетика. наиме, прекомерна употреба ових лекова крије опасност за појаву дифузних и упорних главобоља.

Наша саговорница каже и да су и особе које болују од мигрене и кластер главобоље изузетно осетљиве на временске и температурне промене и због тога се са разлогом могу окарактерисати и као метеоропате.

- Кластер главобоља нарочито има сезонски карактер - каже професорка Спасић.

- Најчешће се у пролеће и јесен јавља серија снажних главобоља које трају до неколико сати у периоду од неколико недеља. Зато многи пацијенти који имају ову дијагнозу са стрепњом ишчекују, обично период јесени, када се јавља устаљени образац појаве кластер главобоља.

Јесен, као годишње доба негативно утиче на појаву главобоља, јер се више времена проводи у затвореном простору.

- Окидач за главобољу може да буде читав низ разлога и стања - каже наша саговорница.

- За некога су то кишовито време, влажан и хладан ваздух, сивило. Снажан утицај имају и акутни или хронични стрес, стална напетост која за последицу има напетост мишића врата и поглавине, артеријска хипертензија, хормонске варијације код жена, акутни инфективни синдром, прекомерно конзумирање алкохолних пића, пушење цигарета...

Узрок главобоље у ово доба године су и прехлада, као и све друге респираторне инфекције.

- У случају акутне вирусне инфекције са повишеном температуром механизми настанка главобоље могу да буду грч или ширење крвних судова мозга и главе, поремећај унутрашње хомеостазе организма, као и токсично дејство узрочника инфекције на организам - каже наша саговорница.

Последица лоших навика

БЕЗ обзира на то колико сте доброг здравља штетни стилови живота неизоставно доводе до чешће појаве главобоља.

- Недовољно сна, прескакање оброка, прекомерно пушење или конзумирање алкохолних пића не само да не доприносе очувању здравља и виталности већ могу бити непосредан провоцирајући фактор за појаву главобоља код особа које их иначе немају, док је код већ оболелих то извесно - каже професорка Спасић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)