ПОСЛЕДИЦЕ КОД МЛАЂИХ: И код деце ковид изазива неуролошке проблеме

В. Н.

25. 09. 2021. у 12:00

НОВА сазнања у вези са ковидом показују да и деца након што прележе ову инфекцију могу да имају неуролошке последице. Истраживање спроведено у Лондонској дечјој болници показало је да се код готово половине малишана и тинејџера после ковида испољио мултисистемски инфламаторни синдром, чије су најтеже последице пад крвног притиска и појава неуролошких тегоба.

ПОСЛЕДИЦЕ КОД МЛАЂИХ: И код деце ковид изазива неуролошке проблеме

Фото: Depositphotos

Код већине најмлађих пацијената, овај, како кажу мистериозни запаљенски синдром узрокован ковидом, доводи до појаве осипа, болова у стомаку, црвенила очију, док су се поједини суочили и са појавом збуњености и халуцинација.

Докторе је нарочито забринуло испољавање неуролошких тегоба, јер су се код поједине деце, осим збуњености и халуцинација, јављали и проблеми са говором, одржавањем равнотеже и координације.

Установљено је да се мултисистемски инфламаторни синдром обично јавља две до шест недеља након инфекције вирусом корона. Доктор Омар Абдел-Манан, неуролог Универзитетске клинике у Лондону, каже да је одговор на питање зашто ковид узрокује овај синдром у томе како вирус короне делује на имуни систем.

Како је клиничка пракса показала код већине деце, како су лечени физички симптоми изазвани мултисистемским инфлматорним синдромом, тако су се повлачили и проблеми са срцем и неуролошки испади.

Као и стручњаци у Великој Британији и амерички лекари су недавно истакли неуролошке симптоме код деце као последицу ковида. Студију о томе објавили су у марту у часопису ЈАМА Неuroлoгy, у којој је наведено да се од 616 малишана њих 126 сусрело са овим здравствним проблемом након ковида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)