КОРИСНЕ "ЗЕЛЕНЕ" ИНФОРМАЦИЈЕ: Црвени лук скида холестерол

В.Н.

28. 09. 2021. у 13:00

НЕ ЗАБОРАВИТЕ да вам се повремено на трпези нађе и црвени лук. Он веома повољно делује на срце, штитећи га од болести, контролише високи крвни притисак и отвара блокиране артерије. Показало се да ово поврће има позитиван утицај на особе са повишеним холестеролом.

КОРИСНЕ ЗЕЛЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Црвени лук скида холестерол

Фото Depositphotos

Уколико се једе редовно може да регулише ниво масноће у крви. С обзиром на то да обилује мноштвом витамина и минерала, црвени лук јача цео организам, а самим тим и смањује ризик од многих болести. Сумпорна уља и органски сулфиди доводе до суза када сечемо лук, а они улазе и у ноздрве. Та уља нам помажу у лечењу анемије.

* * * * *

Ким јача имунитет

Фото Depositphotos

СВАКО домаће пециво обавезно зачините кимом. Он јача желудац, подстиче варење хране, производњу хормона, избацивање мокраће. Позитивно делује и на болести плућа, кожна обољења, тешкоће изазване астмом. Умирује бронхије, алергијску астму, кашаљ, ојачава имунитет, повећава производњу антитела. Верује се и да спречава појаву рака, јер подстиче производњу одбрамбених ћелија, здраве ћелије штити од оштећења, а уништава ћелије тумора.

* * * * * * * *

Просо против анемије

Фото Depositphotos

БИЛО да је куван или млевен, па додат чорбама и сосевима, просо има веома позитиван учинак на очување доброг здравља. Фитинска киселина коју поседује смањује лош холестерол у крви, обнавља цревну флору и нормализује рад органа за варење. Подиже имунитет и чисти организам захваљујући витаминима као што су А, Б, Ц, Д и Е. Садржи магнезијум који делује на смањење шећера у крви. У борби против малокрвности просо помаже због високог садржаја гвожђа који поседује. Побољшава рад бубрега и бешике.

* * * * * * * *

Забиберите, и нема гасова

Фото Depositphotos

 

У НАРОДНОЈ медицини бибер као лек се препоручује зато што благотворно делује код повишене телесне температуре, упале грла, мучнинe, вртоглавицe, отежаног мокрења, реуме и артритиса.

Ипак, ту се списак његових лековитих својстава не завршава. На првом месту, бибер појачава лучење желудачних сокова, чиме се олакшава варење, нарочито тешке хране. Поред тога, елиминише бактерије у желуцу тако да спречава надимање стомака и настанак гасова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)